Вінницька партія оприлюднила заяву щодо протиепідемічних заходів і тиску на бізнес.

“Партія вінничан” констатує, що протиепідемічні заходи, вжиті урядом і Верховною Радою, не досягли своєї мети та звелися до тиску на суспільство і бізнес з боку влади.

“Карантин вихідного дня”, проголошений Кабміном, жодним чином не вплинув на ситуацію із захворюваністю COVID-19 в Україні, натомість призвів до багатомільярдних збитків платників податків. Що, у свою чергу, вплине на фінансування медицини, – йдеться на офіційному сайті вінницької політсили.

Влада, втративши час влітку-восени цього року, виявилася нездатною ані зупинити поширення епідемії, внаслідок чого Україна уже стала одним з європейських лідерів за показниками зростання захворюваності та смертності, ані налагодити ефективну роботу установ сфери охорони здоров’я.

Ганебними свідченнями бездіяльності влади стали відверті зізнання її функціонерів, що кошти з медицини та гроші з COVID-фонду спрямовувалися на інші цілі, у тому числі й на передвиборчу саморекламу провладної партії.

Як наслідок, Україна виявилася не готовою до другої хвилі пандемії коронавірусу, поширення якої намагаються загальмувати суто адміністративними методами.

Повністю розписалася у власній бездіяльності Верховна Рада, яка підтримала урядовий закон № 3891 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню COVID-19. Законом встановлюється, що перебування у громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу, розміром від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн).

Можна погодитися із тим, що перебування потенційно хворої людини у громадському просторі несе небезпеку для всіх присутніх, але виходити із ситуації у правовій державі доцільно було не шляхом впровадження каральних заходів, а безкоштовним поширенням масок.

Ще більш тривожним є сигнал про те, що влада, крім впровадження обмежувальних заходів, за останні півроку не спромоглася на жоден ефективний крок щодо покращення ситуації у сфері протидії епідемії COVID-19. Становище у галузі вітчизняної медицини продовжує залишатися критичним. Органи місцевого самоврядування поставлені в умови, у яких вимушені в окремих випадках протидіяти ініціативам Києва, аніж співпрацювати з центральною владою. Керівництво держави, поширюючи легковажні відеоролики, сигналізує українцям, що серйозно перейматися проблемами громадян в екстремальних умовах воно не буде. Погіршується й ситуація в економічній сфері, яка уже дійшла до катастрофічної межі.

“Партія вінничан” вважає подібний підхід влади контрпродуктивним і таким, що не відповідає національним інтересам держави та Українського Народу.

Логічним в умовах бездіяльності та аматорського підходу влади був б розпуск Верховної Ради та призначення позачергових парламентських виборів, але в умовах епідемії такі дії несуть у собі загрозу збільшення рівня захворюваності.

Тому “Партія вінничан” звертається до усіх конструктивних державницьких політичних сил із закликом виробити узгоджену позицію для тиску на владу з метою відставки уряду Шмигаля та формування технократичного Кабінету Міністрів народної довіри.

Такий уряд має вжити дієві заходи для зупинення поширення епідемії коронавірусу та підготувати країну до проведення навесні 2021-го року позачергових парламентських виборів.

Попередня публікаціяУ Вінниці поповнився фонд майбутнього Музею Вінниці
Наступна публікаціяПоліція затримала підозрюваного у вбивстві жителя Вінницького району