У Вінниці поповнився фонд майбутнього Музею Вінниці. Про це повідомляє Центр історії Вінниці на своїй сторінці у фейсбуці.

Днями ми отримали подарунок від нашого друга і партнера Генрика Грохольського – срібну нагородну медаль Подільського товариства сільського господарства і сільськогосподарської промисловості 1908 року.

Подільське товариство сільського господарства і сільськогосподарської промисловості (1896-1918) було найзначнішим за розмірами й масштабами діяльності громадським об’єднанням на Правобережній Україні, яке зробило значний внесок у розвиток агропромислового комплексу Поділля, заклавши основи наукових підходів до місцевого аграрного виробництва. Щороку восени у Вінниці товариство проводило виставки, на яких у тому числі нагороджувало учасників медалями за видатні досягнення у різних галузях.

На аверсі медалі зображений герб Подільської губернії, облямований лавровим та дубовим листям, вгорі – напис «ПОДОЛЬСКОЕ ОБЩЕСТВО СЕЛЬСКАГО ХОЗЯЙСТВА». На реверсі ми бачимо напис «ЗА ТРУДЪ И ПОЛЬЗУ» та прикрашену лавровою та дубовою гілками стилізовану прямокутну таблицю з підписом «Стефану Константиновичу / Дерсевилю / За верховую кобылу / «Шарада» /Винница/ 1908 г.

Судячи з клейма у вигляді переплетених латинських літер «T» та «G» на аверсі та реверсі, автором проекту медалі був граф Тадеуш Ґрохольський (1839-1913) – живописець і графік, громадський діяч, власник Стрижавського маєтку, співзасновник Вінницького І-го позичково-ощадного товариства (Селянського банку), один із співзасновників (1896), заступник голови (1898-1908), скарбник (1898-1905) та почесний член (1908) вищезгаданого Подільського товариства сільського господарства.

Символічно, що цей рідкісний екземпляр ми отримали з рук прямого нащадка автора проекту відзнаки. Сердечно дякуємо за довіру! Впевнені, що цей розкішний предмет стане окрасою майбутніх виставок Музею Вінниці.

Попередня публікаціяУ Вінниці першу тисячу досліджень на COVID-19 вже зробила муніципальна ПЛР-лабораторія
Наступна публікаціяУряд має вжити дієві заходи для зупинення поширення коронавірусу та підготувати країну до позачергових парламентських виборів, – заява “Партії Вінничан”