Вчора до дня української мови та писемності, багато українців і не тільки, писали диктант національної єдності. Серед людей що взяли участь у щорічному онлайн заході були і вінничани. Вони поділились своїми враженнями у соціальних мережах.

 «Вперше за останні 18 роківз часу закінчення навчальних закладіввирішив написати #диктант національної єдності. І справді, навіть страшно подумати, на яку оцінку. Адже давно ніяких правил не читав», – пише колишній медійник Ігор Веретковський.

А під дописом журналістки Наталії Вершко, відмітились у коментарях іще кілька колег по писемному цеху, Оксана Поліщук та Юлія Бабаєва. Вони жваво обговорювали слово – «енелятко». Врешті медійниці, в процесі обговорення «енелятко» знайшли – це маленький прибулець.

Вінницька, україномовна співачка, переселенка з Донецька, Ольга Акулова теж написала диктант і прокоментувала віршованими рядками Людмили Горової.

«Як парость виноградної лози…

За мову горло всім перегризи!»

Вихованці освітнього простору теж долучилися до написання і навіть відзняли відео про це.

«Кожен міг долучитися до написання всеукраїнського диктанту національної єдності.

Наша Лариса Крижановська та третьокласник Єгор також підтримали цей чудовий флешмоб.

Бо, як писав Олесь Гончар: “Без усякої іншої науки ще можна обійтися, без знання рідної мови обійтися не можна“. Вивчаймо і шануймо рідну мову! Одну з найкрасивіших мов світу!»

https://www.facebook.com/befirst.kids/videos/364756551265340

Українки з Турецького міста Аланія не тільки написали диктант національної єдності але ще й запросили до участі представниць українських діаспор з інших країн.

«Друзі групи «Аланійка Ua» з різних куточків світу (Туреччина, Україна, Чехія, Ірландія) відгукнулись на заклик і взяли участь у написанні 20-го ювілейного радіодиктанту національної єдності. Дехто робив це вперше, а от, наприклад, для пані Катерини Кухаренко з міста Ковеля він став 12-тим. Ірина Леонідівна Покровська писала диктант зі своїми студентами, присутніми в аудиторії та онлайн.

Учасники кажуть, що було і хвилювання, адже більшіть останній раз писали диктант у школі. Подекуди не обійшлося і без здивувань змістом тексту, а діти скаржились на швидкість читання. Але яскраві емоції та чарівний голос Римми Зюбіної нікого не залишили байдужими. Знаємо точно, що для «Аланійка Ua» диктант національної єдності відтепер стане традиційним. Приєднуйтесь наступного року, друзі», – діляться в дописі українки з Туреччини.

А от письменниця-вінничанка Катерина Калитко чи не вперше диктанту не писала. І у мережі аргументувала свою позицію:

«Не писала радіодиктанту національної єдності, бо:

а) осмислене створення текстів вважаю важливішим для розвитку української мови, ніж їхнє механічне відтворення;

б) з весни 2019 року сприймаю концепт національної єдності як міф;

в) серед масових активностей шаную тільки революції.

Переконувати мене в зворотному в коментах не варто й починати)».

 

Така позиція письменниці викликала чимало коментарів.

Ось один з них:

Anna Vovchenko

«Я, чесно кажучи, не впевнена, що в межах нашого покоління навіть революція ще зможе стати стимулом національної єдності, тому що, з дозволу сказати, співгромадянам, які оце нам півтора року тому весело напроголосували, особисто я не довіряю і вже не почну. думаю, я не одна така. ото хіба що теперішні діти років через 20 іще зможуть об’єднатися еволюційно-революційним шляхом, як сьогодні це відбувається в Білорусі. і то не факт, як і не факт, що в нас буквально є ці 20 років.

ну, а в особистій боротьбі за крихітну свічечку літери “ї” я ще кому завгодно дам прикурити)»

Довідково: Двадцять років тому Українське радіо започаткувало щорічну акцію, присвячену українській мові, — Радіодиктант національної єдності. Уперше подію провели 24 травня 2000 року до Дня Кирила й Мефодія. Згодом традиційною датою написання радіодиктанту стало 9 листопада, День української писемності та мови.

Радіодиктант не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб — акція єднання навколо рідної мови, участь у якій може взяти кожен охочий.

Свої результати написання диктанту для перевірки щороку надсилають понад 30 тисяч учасників, але участь у ньому беруть набагато більше українців по всьому світові.

Текст для радіодиктанту не добирають з існуючих, а замовляють спеціально, тому його неможливо знайти в інтернеті.

Немає опису.

Немає опису.

Немає опису.

Немає опису.

 

Немає опису.

Попередня публікаціяУ Вінниці на Данила Нечая мотоцикл зіткнувся з автомобілем. Відео
Наступна публікаціяВінницьку ОДА на один день підсвітять помаранчевим – протестуючи проти насильства