У Хмельницькій області є досить багато місць для подорожей. Мабуть, не кожен знає куди спланувати свою подорож з Вінниці та побачити дивовижні місця Подільського краю. Журналісти нашого видання влаштували поїздку на Хмельниччину аби показати вам найбільші туристичні та мальовничі місця нашого краю.

Так, за 500 кілометрів дороги об’їхали п’ять історичних туристичних об’єктів, які можна об’їхати за один день. З Вінниці ми попрямували в бік Хмельницького більш менш пристойною дорогою. Проїхавши повз місто через кільцеву в напрямку Дунаївців, зокрема до села Лисець ми потрапляємо до водоспаду Бурбун. Дорогою до нього за Дунаївцями починається горбиста місцевість, де можна побачити багато перевалів та захоплюючих краєвидів.

Дістаючись до водоспаду відмічаємо незручності через схили, відсутність мобільного зв’язку та неточності у картах проте мальовничі краєвиди одразу змінюють настрій. Від з села Лисець похилом спуском ми, все ж таки, дійшли до водоспаду одразу потрапивши у його верхню частину. На перший погляд річка Бобрівка не дуже велика, але спустившись у нижню точку відкривається зовсім інша картина.

Чаруючий водоспад нагадує невеликий райський куточок. Поряд знаходиться незіпсована дика природа серед якої каміння, вапняк вкритий мохом, кущі й папороті. Довгий час це місце майже ніхто не знав окрім місцевих жителів, але з часом воно стає все більш популярним через гарний краєвид та бажання зробити фото в невеликій блакитній лагуні з прохолодною водою.

Поруч з водоспадом облаштовані столики для відпочинку, а також є джерело з криштально прозорою, прохолодною та смачною водою, яке впадає у річку. Дістатися цих місць чимось окрім власного автомобілю вкрай важко, через відсутність повноцінного транспортного забезпечення. Також потрібно передбачати, що ця місцевість має круті схили.

Далі ми вирушили до Бакоти – місця, якого немає на карті, але досить часто про нього можна почути.

Бакота – це затоплене село в Кам’янець-Подільському районі Хмельницької області. В ньому раніше жили майже дві тисячі людей. Але після створення Новодністровського водосховища на початку 1980-х село затопили, нині воно вражає чарівними краєвидами, загадковими знахідками та унікальним скельним монастирем. А ще саме тут ви маєте можливість помилуватися Дністровським водосховищем та попити цілющої води із декількох місцевих джерел.

Здавна вздовж берегів Дністра на цьому місці були розташовані безліч язичницьких святилищ та капищ, а також кургани з жіночими похованнями, що свідчить про густе заселення цих територій починаючи з доісторичних часів. Не тільки краєвидами бавить Бакота туристів. Тут є й залишки найстарішого печерного монастиря. У XII—XIII ст. на місці язичницького капища виник найдавніший печерний монастир Подільської землі — це і є Бакотський скельний монастир. Він знаходиться в узвишші «Біла гора» утвореному твердими силурійськими вапняками, в яких Дністер прорізав каньйон глибиною до 120 м.

Головнi його споруди – келiї та три печери, протяжнiстю до десяти i висотою близько двох з половиною метрiв. Одна з них, найбiльша, служила за церкву. Бакотський монастир був виявлений у 1883 роцi вiдомим археологом Антоновичем. У 1884 роцi орiєнтуючись на народнi перекази, пов’язанi з урочищем Монастир, на Бiлiй горi В. Б. Антонович провiв на її вершинi археологiчнi розкопки. Тут було вiдкрито курганне жiноче поховання i завиткоподiбна печера в глибинi гори. А з 1889 по 1892 рiк вчений за допомогою мiсцевих жителiв знайшов i дослiдив скельний монастир, зруйнований очевидно пiд час татарських нападiв i пiзнiше повнiстю похований пiд великим оповзнем, який зiйшов з верхньої частини схилу гори.

У 1996 році обвал верхньої скелі Білої гори знищив основну масу печер та усипальницю з настінними розписами і фресками XI—XIII століть. Лише в одному місці збереглися залишки келій і поховань монахів, нечисленні руїни Михайлівської церкви і покинуті фруктові сади. Дане місце є одне з найпопулярніших на Хмельниччині через свої гарні краєвиди,

Після огляду даної локацї ми вирушили у бік Кам’янця-Подільського. По дорозі до нього можна заїхати у село Китайгород до всесвітньо відомого розрізу зокрема геологічного Китайгородського відслонення. Починається відслонення в лівому борті села Тернава і охоплює весь схил пагорба. Унікальність розрізу полягає в тому, що тільки в районі с. Китайгород можна спостерігати повний розріз силурійських відкладів. На підставі результатів дотеперішнього дослідження силурійських відкладів Поділля, які є досить унікальними і єдиними на території сучасної Європи і досліджуються науковцями з усього світу, можна виділити три горизонти верхнього силуру Поділля. Звідси ж відкривається гарна панорама на річку Тернава.

Поруч знаходиться Костел Пречистої Діви Марії та руїни китайгородського палацу на Замчищі. Далі наш шлях був у бік історичного міста Кам’янця-Подільського.

Кам’янець-Подільський вважається одним із історичних та визначних міст про яке можна багато розповідати про його величну історію.

Фінішною точкою нашого маршруту був найдавніший мікрорайон Кам’янця-Подільського – Старе місто. Він розташований на півострові в петлі річки Смотрич. Тут можна побачити Ратушу, Кафедральний костел святих Апостолів Петра і Павла 1781 року побудови, Храм Успіння Діви Марії, Костел святої трійці Тринітарського монастиря, Вірменський бастіон, Міська брама та головна візитівка міста – Кам’янець-Подільська фортеця. Замок XIV століття, оточений кріпосними стінами: сім з дванадцяти веж добре збереглися.

Втім, про цей об’єкт ми розповімо вам у наступному фоторепортажі тому очікуйте на новину. Мандрівка по часу зайняла майже 14 годин за які ми подолали 530 кілометрів. Тим хто плануватиме такий маршрут потрібно планувати його заздалегідь та необхідно знати, що дороги в той район давно не бачили ремонтів.

Попередня публікаціяУ Вінниці показали як живуть собаки у притулку «Планета». Фото та відео
Наступна публікаціяУ Вінниці розпочали роботи по реконструкції тепломереж на Порика. Фото