На Вінниччині існує старовинна «Чопова криниця», яка рятує від недугів та має велику історію. Про дану криницю знає майже кожен житель Калинівського району, адже кожен рік тут збираються паломники 22 травня, на свято Миколая Чудотворця.

Дістатися до цього місця без автомобіля достатньо складно. Дана криниця знаходиться серед чорного лісу неподалік села Гущинці Калинівського району. Про неї ходить багато легенд та спогадів. Колись у Чорному лісі було поселення Замчисько з повноводною річкою в ньому було чотири церкви. Під час монголо-татарських набігів під землю пішло село з людьми, будинками та храмами.

Дану місцевість можна оглянути на старовинній карті 1868 року. На ній помітні залишки винокурні, яка діяла в ті часи, коли річка ще була повноцінною притокою Південного Бугу.

На цьому ж місці, де була церква, утворилось джерело, в якому є цілюща вода та має назву «Чопова криниця». Річка з часом зміліла і перетворилась на трясовину, але іноді на Великдень можна почути далекий гул дзвонів. Ще за 100 років до його відвідин криниці там стояв дерев’яний хрест з написом «Чопова криниця, вода в ній помічна». Місцеві мешканці, які постійно п’ють воду з цієї криниці живуть до 90 років.

Назва походить від найменування податку, що платило підприємство – «чопове». Сьогодні тут стоять хрести зі старовинними іконами. Зазвичай 22 травня сюди приїжджають багато вірян з багатьох куточків України. В цей день тут влаштовується свято, звершується Божественна літургія і місцеві настоятелі храму освячують воду.

Фото Калинівка City

Це місце майже 10 років тому відновив місцевий житель Борис Цимбалюк. За його ініціативи тут було змайстровано навколо криниці дерев’яне обгородження з металевим дахом, лавки та столи, де можна перепочити після молебні.

Попередня публікаціяЯк підвищення комунальних тарифів вплине на рейтинг “Європейської Солідарності” у Вінниці
Наступна публікаціяНа Вінниччині вже 892 хворих на COVID-19