Блискавична спецоперація Офісу Президента у Вінниці. Ліквідовано загрозу національній безпеці

Спочатку процитуємо офіційне повідомлення Служби Безпеки України.

«Співробітники спецслужби встановили, що посадовці Департаменту комунального господарства та благоустрою вступили у змову з менеджером одного з місцевих товариств. Вони створили антиконкурентні умови для інших потенційних учасників торгів і значно завищили вартість продукції. У грудні минулого року між Департаментом та цим товариством укладено договір на постачання дорожньої солі на суму 9,9 мільйона гривень».

Приблизна сума збитку – 4,8 млн грн.

Далі подивимось офіційні напрями і принципи діяльності СБУ визначені законодавством.


Інформація з офіційного сайту СБУ.

Ключовими завданнями СБУ є

• захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності,  економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України;
• захист законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб та посягань з боку окремих організацій, груп і осіб;
• протидія тероризму;
• протидія злочинам проти миру і безпеки людства, корупції та організованій злочинності, які створюють загрозу національній безпеці;
• боротьба з кібертероризмом і кібершпигунством;
• охорона державної таємниці.

Де тут щось про сіль?

В якому саме розділі? Діяльність іноземних спецслужб? Державний суверенітет? Розвідувально-підривна діяльность іноземних спецслужб? Загроза національній безпеці?

Звісно, сіль це ж не такі «дрібниці», як, наприклад, вибухи на Калинівському війському арсеналі, втрати від яких сягають приблизно 20 млрд грн, і які поставили під загрозу життя мешканців всієї області. Це не понад 10 млрд грн, які щомісячно (за скромними підрахунками) недоотримує Держбюджет внаслідок корупції. Це не збитки від незаконного видобутку бурштину і вирубки лісу, які сягають, ну точно не 5 млн грн.

Тобто, «соляна» справа може і не політична (ми цілком припускаємо, що факт «схеми» мав місце), але першопричиною її є як раз політика.

При чому тут Офіс Президента?

В Україні протягом останнього року стрімко розвивається сегмент політичних телеграм-каналів. Ця мода прийшла до нас з Росії, де хвиля телеграм-буму почалась ще декілька років тому, Україна лише зараз наздоганяє східного сусіда у використанні цього інформаційно-політичного інструменту. Для розуміння. Засновник і власник месенджера Telegram росіянин Павло Дуров. Він же засновник забороненої в Україні соцмережі ВКонтакті.

Нагадаємо ще один з основних напрямків діяльності Служби Безпеки України.

Служба безпеки України є державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями. Вона захищає державну безпеку України у мирний час і в період російської агресії, – інформація з офіційного сайту СБУ.

Далі цитуємо телеграм-канали, які небезпідставно пов’язують з Офісом Президента.

“Наш источник в ОП сообщил, что Президенту была предложена новая модель перезагрузки всей региональной власти. На каждого действующего мэра собрана папка с коррупционными схемами и заведены уголовные дела. В новой стратегии предлагается не допустить к выборам старую региональную элиту, сначала сформировав в обществе мнение о их преступной деятельности, а потом сделать предложение от которого они не в силах отказаться: самоустраняются или посадка”, – ще 17 квітня писав телеграм-канал “Резидент”, який пов’язуть з заступником голови ОП Кирилом Тимошенко.

Вже 24 квітня СБУ «викриває» посадових осіб Вінницької міської ради на мільйонних збитках, завданих бюджету під час закупівель дорожньої солі.

Региональной элите необходимо отойти от старых коррупционных схем и перестать подкупать избирателей перед выборами, а потом обворовывать бюджеты городов/областей/районов. Местной власти/мэрам отправили неофициальный «привет» от Офиса Президента, чтобы они задумались о предстоящих выборах и готовы были играть по новым правилам. Теперь необходимо улавливать не только официальные сигналы исходящие из Киева, но и следить за публикациями в политических телеграм каналах. Главе Николаевской ОДА наш канал посылал два раза сигнал, о заинтересованности Президентом страной статистики в области, но он не понял сразу, а только после официального заявления Зеленского.

Місцеві, вінницькі ЗМІ все таки угледіли в операції СБУ політичні мотиви.

Все це дивним чином співпало з заявою голови партії «Слуга народу». Голова партії Олександр Корнієнко закликав мерів взяти на себе політичну відповідальність та створити власну партію загальнонаціонального рівня. У тому числі для того, щоб заходити у парламент.

Телеграм-канали ОП здогадки вінницьких журналістів підтвердили і зробили висновки, що «політичний привіт» з Банкової у Вінниці почули.

На прошлой недели мы начали обсуждать предстоящие местные выборы и как изменится политический ландшафт в Украине. Реакция мэров городов уже последовала, а подконтрольные местной власти, политические телеграм каналы пытаются обозначить позицию региональных элит, с четким акцентом на готовность работать с Офисом Президента и «договариваться» о распределение мест в советах. Одним словом все то, что делали последние 20 лет региональные элиты.

А ми ще раз процитуємо один з принципів діяльності СБУ:

Служба безпеки України є поза політикою, а її використання в партійних, групових чи особистих інтересах не допускається.

Що стосується самої політичної справи про сіль. Як і прогнозували місцеві ЗМІ, ця сумнівна справа може розвалитись ще на стадії слідства.

Вчора суд обирав запобіжний захід керівнику профільного департамента міської ради Володимиру Ніценку. За словами чиновника обвинувачення просило у суду 60 днів тримання під вартою або заставу понад 4 мільйони гривень.

Суд почув мої аргументи і оголосив своє рішення – відпустити мене під особисте зобов’язання. Але слідство триває, тому для мене справа честі довести абсурдність та безпідставність усіх звинувачень. Я буду співпрацювати зі слідством і доведу свою правоту, – прокоментував рішення суду Ніценко в соцмережі.

Попередня публікаціяУ Вінниці на Тяжилові встановили сучасний закритий контейнерний майданчик
Наступна публікаціяУ Вінниці відбулося засідання Туристичної ради