Вінницька психологиня розповіла, як пережити стрес викликаний коронавірусом

Як дотримуватись емоційної гігієни та не впадати в паніку розповіли вінничанам, психологіня Юлія Короцинська та Тетяна Валуйська, співзасновниця жіночого бізнес клубу «Успішна».

Отже, першим питанням у розмові на тему «Без паніки» стало «Чи є той стан в якому знаходяться люди стресовим?»

За словами Юлії Короцинської, безперечно так, адже стрес – це раптова зміна звичного способу життя. Саме реакції на ці зміни з ціллю адаптації до змінених умов і називаються стресом. Також психологиня називає ознаки стресу.

«Перша реакція – це відчуття хаосу, розгубленості, паніки. Це якісь хаотичні дії, рухи, думки. Можуть також початись психосоматичні реакції у людей, які проявляться у вигляді головних болей, загострення хронічних захворювань, порушення сну. Також, порушення апетиту як в бік його підсилення, так і навпаки», – пояснює фахівець.

За її словами, короткотерміново ці реакції організму сприяють адаптації до змінення умов. А от тривалий стрес призведе вже до негативних наслідків, виснаження організму. Психологиня описує три базові стадії стресу.

«Перша стадія – це шок. Потім адаптація, коли людина її організм та психіка починають розуміти, що відбувається. Людина починає вчиняти певні дії, якось змінювати свій внутрішній стан чи зовнішні умови, намагається поліпшити звонішні умови. Так відбувається певне звикання до нового ритму життя, нових умовам і новин. Потім настає третя стадія – це вже фаза  повної адаптації. В ній вже все або зовсім добре, все налагодилось, життя іде своїм ходом, або ж починається стадія виснаження. Адже, коли стрес дуже довготривалий – настає виснаження, як фізичне так і психологічне», – розповідає Юлія Короцинська.

На питання від Тетяни Валуйської «Скільки може тривати кожна стадія?», психологиня зазначає, що це індивідуально для кожної людини. Але, за словами Юлії, бажано, щоб гострий стрес не тривав понад тиждень.

«Ваш організм під час стресу готовий бити чи бігти. Чому кажуть, що в стресі піднімається рівень гормонів (в когось це адреналін, в когось – норадреналін), тобто,  “бий” або “тікай”. Є ще третя реакція, яка обумовлена природою – це реакція ступору. Вона навіть може бути корисною, бо не споживає стільки ресурсів, як “бий” чи “тікай”. Зараз багато людей скаржаться на те, що їх оточення стає не зовсім адекватним, агресивним чи заляканим, це саме й обумовлено реакціями «бий» чи «тікай» , – каже психологиня.

За словами фахівця, важливо розуміти, що зараз йде перший тиждень стресу і важливо з розумінням ставитись до реакцій оточуючих. Адже бажання кудись поїхати, втекти, закупитись продуктами і сховатись це реакція «тікай» . А бурхливі пости в мережі та обурення з приводу та без – реакція «бий» .

«Важливо розуміти що ми маємо право на ці реакції, які ми не контролюємо. Це абсолютно неусвідомлені та неконтрольовані реакції», – наголошує психологиня.

Отже, першу свою реакцію людина контролювати не може, але на допомогу прийде критичне мислення та конструктивна робота зі своїм станом. Як це робити і що стане в пригоді далі дивіться відео: 

Попередня публікаціяУ Вінниці необхідні донори постраждалим в аварії на Немирівському шосе
Наступна публікаціяУ Вінниці міським автобусам скоротили маршрути на час карантину