Де і скільки додаткових коштів можуть отримати громади на розвиток

Про те як громадам Вінниччини отримати додаткові кошти, які проекти та куди слід подавати, розповів журналістам ПресПоінт експерт Програми «U-LEAD з Європою» Юрій Войціцький.

Місцеві бюджети зберігають тенденцію до зростання по всій країні, та разом з тим об’єднані громади Вінниччини зацікавлені в отриманні додаткових зовнішніх коштів на розвиток територій. Це обласні конкурси проєктів розвитку територій та інфраструктурна субвенція, що надається з державного бюджету, зауважив Юрій Войціцький, радник з регіонального та місцевого розвитку Програми «U-LEAD з Європою».

За словами експерта, традиційно найбільшою популярністю користуються ті ресурси і програми, які дозволяють покращити стан інфраструктури в громадах. Стан багатьох доріг, шкіл, садочків, медичних закладів, особливо в сільській місцевості, потребує покращення: термомодернізації, заміни котлів, придбання шкільних автобусів. 

«Еволюційно керівництво громад поступово починає розуміти, що значна частина коштів, які пропонують міжнародні і національні програми розвитку, спрямовані не на «вікна і двері», а на підтримку малого бізнесу, оновлення містобудівної документації, створення умов для розвитку громадянського суспільства, інструментів підтримки бізнесу. Добре відомою в нашому регіоні є так звана «інфраструктурна субвенція». Якщо у 2018 році об’єднані громади використали 53,7 мільйонів гривень державних коштів переважно на ремонт доріг, освітлення вулиць, ремонт приміщень бюджетних установ і водопостачання, то у 2019  – 50,9 мільйонів гривень використано не лише на традиційні напрямки, але у т.ч. й на будівництво Центрів безпеки, модернізацію парку комунальних підприємств, виготовлення проєктно-кошторисної і містобудівної документації, заходи з енергоефективності», – повідомив Юрій Войціцький.

За словами експерта, у  держбюджеті на 2020 рік субвенція на формування інфраструктури передбачена у розмірі 2,1 млрд гривень, аналогічно як і у минулому році, не зважаючи на те, що кількість об’єднаних громад в Україні суттєво збільшилась. Відповідно, суми, які будуть розподілені на сільські території Вінниччини, що перебувають у складі ОТГ, в перерахунку на площу і кількість мешканців дещо зменшаться. 

Обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад

Крім інфраструктурної субвенції значною популярністю на Вінниччині користується також  обласний Конкурс проєктів розвитку територіальних громад, на який у 2020 році з обласного бюджету  Вінниччини буде виділено 15 мільйонів гривень. Обсяг співфінансування з боку обласного бюджету для ОТГ коливатиметься від 250 до 400 тисяч гривень, навіть не зважаючи на потребу співфінансування проєктів у сумі не менше 50%. 

Експерт звернув увагу, що обласний конкурс проєктів розвитку, що  проводиться вже 17-й рік поспіль, є абсолютно прозорим і відкритим.  Кошти виділяються з обласного бюджету, а адміністратором відбору є Вінницька обласна асоціація органів місцевого самоврядування.  Все про умови участі та подачу заявок – за посиланням: http://sg.vn.ua/news/uvaga-ogolosheno-17-oblasnyj-konkurs-proyektiv-rozvytku-terytorialnyh-gromad/.

Юрій Войціцький наголосив, що  ОТГ можуть подати 6 проєктів на конкурс за шістьома пріоритетними напрямками: 

– підтримка людей з обмеженими фізичними можливостями;

– збереження історико-культурної та духовної спадщини;

– розвиток спортивної та туристичної інфраструктури населених пунктів;

– впровадження енерго- та ресурсоощадних технологій на об’єктах комунальної власності та ОСББ, в тому числі проведення енергетичних обстежень будівель комунальної власності з підготовкою відповідного звіту з енергоаудиту та формуванням енергопаспорту будівлі за умови отримання позитивного висновку Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації;

– модернізація мереж вуличного освітлення;

– розбудова інфраструктури із забезпеченням функціонування Центрів безпеки (пожежно-рятувальні підрозділи, пункти громадської безпеки).

«На особливу увагу заслуговує ІV категорія – спільні проєкти, розроблені декількома органами місцевого самоврядування на основі договору про спільну діяльність (проєкти міжмуніципального співробітництва). Міжмуніципальне співробітництво громад, підтримка якого прописана в умовах конкурсу, є одним з найдоступніших і найефективніших способів подолання труднощів в наданні якісних публічних послуг, які виникають через велику подрібненість території. Це також альтернатива для самостійного, часто дуже коштовного надання публічних послуг органами місцевого самоврядування і передачі реалізації послуг на аутсорсинг», – пояснив експерт.

Вінницький регіон має позитивний досвід укладання договорів міжмуніципального співробітництва у сфері реалізації спільних проєктів у сферах  адміністративних послуг, управління відходами, благоустрою, енергоефективності, освіти, туризму. 

«На жаль, в регіоні ще є райони, у яких від 2015 року не підписано жодного договору про міжмуніципальне співробітництво. Є також сфери, у яких ММС активно розвивається в інших регіонах, але не розвивається на Вінниччині: утворення спільних архівних установ; забезпечення сільських територій швидким Інтернетом та створення радіо-інформаційних мереж; встановлення систем відеонагляду; переробка відходів, у тому числі – пластику»,-  повідомив Юрій Войціцький та наголосив, що підтримка громад Програмою «U-LEAD з Європою» відбуватиметься й надалі. 

Він зазначив, що  завдяки роботи U-LEAD на Вінниччині з’явилось близько 10 Стратегічних планів розвитку громад, які відповідають  сучасним підходам до планування, близько сотні проєктів місцевого і регіонального розвитку, розроблено інвестиційні пропозиції громад області, туристичні маршрути і туристичні продукти, тож  2020 рік не стане винятком.  

У першій половині 2020 року у сфері регіонального та місцевого розвитку  Програма буде надавати допомогу ОТГ області у сфері підготовки Стратегій розвитку, консультування з питань підготовки розвиткових проєктів. У планах Вінницького регіонального офісу U-LEAD – експертна підтримка для двох ОТГ регіону щодо стратегічного планування,  виїзні консультації, семінари і тренінги для представників органів місцевого самоврядування громад області.

Програма «U-LEAD з Європою: розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» спільно фінансується країнами  ЄС та п’ятьма його країнами-членами Німеччиною, Данією, Швецією, Естонією та Польщею з метою підтримки України на шляху до більш демократичного, стабільного та процвітаючого майбутнього.

 

Попередня публікаціяПо діям підрядників, службових осіб та забудовників ЖК «Європейській квартал» ведеться слідство
Наступна публікаціяВінниця в п’ятірці Рейтингу прозорості міст 2019