Про місцевих корупціонерів та повернення землі розповіли у Вінницькій обласній прокуратурі. ВІДЕО

Сьогодні, 6 лютого у Вінниці пройшов брифінг на тему: "Результати роботи органів прокуратури Вінниччини з питань представницької діяльності у 2019 році". Під час заходу заступник прокурора області Олексій Кравчук та начальник управління прокуратури  області Віталій Ольховий розповіли, про ефективність роботи і навели конкретні цифри.

За словами Олексія Кравчука, у 2019 році представляючи в суді інтереси держави вдалось досягнути позитивних результатів. Зокрема, в минулому році задоволено 177 на 680 мільйонів гривень, а у суді перебуває в провадженні іще 70 справ на 440 мільйонів гривень. Господарський суд міста Києва, у жовтні минулого року, задовольнив позов Немирівської місцевої прокуратури, в інтересах Ситківської селищної ради до приватного товариства, про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки під промисловість, площею 72,5 гектара, вартістю 82 мільйони гривень.

Скільки землі повернули державі протягом минулого року

«Крім цього, в листопаді минулого року, Господарський суд Вінницької області задовольнив позов на користь Вінницької обласної державної адміністрації, про розірвання договорів оренди та повернення трьох земельних ділянок під промисловість. Загальна площа цих ділянок 13 гектарів, а вартість 72 мільйони гривень. Ділянки знаходяться в Жмеринському районі», – розповідає заступник прокурора області.

Як розповідає Олексій Кравчук, також, Господарський суд Вінницької області задовольнив позовну заяву прокуратури про повернення «Віноблагроліс» земельної ділянки лісогосподарського призначення, що розташована на території Глуховецької селищної ради, Козятинського району. Площа ділянки 211 гектарів, а вартість 295 мільйонів гривень.

«Прикладом принципової позиції та роботи прокуратури з метою захисту інтересів держави є реальне виконання судових рішень. Сума реального виконання судових рішень у нас складає 812 мільйонів гривень, що складає 80% від суми рішень які підлягають виконанню, тобто від 1,1 мільярда гривень. За прокурорського втручання, громадам та державі повернули 565 гектарів земель», – підкреслює Олексій Кравчук.

Прикладом позитивної діяльності прокуратури Вінниччини, у реальному виконанні силових рішень, заступник прокурора області називає, повернення державі, впродовж 2019 року, промислової ділянки піщаного кар’єру. Що знаходиться на території Ладижинської міської ради. Площа ділянки 48 гектарів, вартість 90 мільйонів гривень. Друга ділянка промисловості на території селища Браїлов, Жмеринського райну. Площа ділянки 28 гектарів, вартість 151 мільйон гривень. Також, прокуратура забезпечила реальне виконання Господарського суду Вінницької області, яке зобов’язало одне з приватних сільськогосподарських товариств повернути «Віноблагролісу» ділянки на території Жорницької сільської ради, Іллінецького району. Площа повернених ділянок склала 239 гектарів, а вартість 300 мільйонів гривень.

Державні закупівлі

«Органи прокуратури під час опрацювання державних закупівель минулого року, попередили незаконні виплати з бюджету на суму сім мільйонів гривень. Це по тендерних закупівлях. Задоволено 108 скарг прокурорів поданих у порядку відомчого контролю на рішення на порядок дій чи бездіяльність посадових осіб органів Державної виконавчої служби та розпочато 40 кримінальних проваджень», – розповідає Олексій Кравчук.

Реагування на незаконні судові рішення

Реагує прокуратура і на законність судових рішень, зокрема, протягом минулого року, за словами заступника прокурора області, подано 56 апеляційних та касаційних скарг. З них, на сьогодні 26 задоволено. В ході моніторингу судових рішень що порушують інтереси держави прокуратура області внесла 11 апеляційних скарг у минулому році. На даний час десять розглянуто та задоволено.

«Зокрема, постановою Вінницького апеляційного суду задоволено апеляційну скаргу прокуратури області в інтересах Ковалівської ОТГ, Немирівського району. Ця постанова скасовує рішення Немирівського районного суду у справі за позовом приватної особи про визнання у порядку спадкування за заповітом, права на постійне користування земельною ділянкою для ведення фермерського господарства, площею 34 гектари та вартістю понад чотири мільйони гривень», – розповідає він.

Про протидію корупції по за межами кримінального провадження розповів, начальник управління прокуратури  області Віталій Ольховий. За його словами, минулого року склали 341 протокол про адмінпорушення за порушення пов’язані з корупцією. За результатами їх розгляду, притягнули до адмінвідповідальності 197 чиновників та депутатів за неподання, не своєчасна подання та неповідомлення про зміни в майновому стані, у відповідних деклараціях. Із загальної кількості притягнутих до відповідальності осіб, 177 – за порушення вимог фінансового контролю (несвоєчасне подання декларації або неповідомлення чи несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані) та 20 – за неповідомлення про реальний конфлікт інтересів або прийняття рішень в умовах конфлікту інтересів.

Стосовно категорії осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, пов'язаних з корупцією, то це – 48 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, 36 поліцейських, 26 службових осіб юридичних осіб публічного права, 19 – органів місцевого самоврядування, 11 – державної кримінально-виконавчої служби, 8 – органів цивільного захисту, 5 – райдержадміністрацій, 4 – облдержадміністрації та 40 – інші.

Сума накладених штрафів на винних осіб становить 245 тисяч гривень

Прокурорами Вінниччини забезпечено участь у розгляді судами першої інстанції понад 409 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією, (700 судових засідань) з урахуванням минулорічних та 35 апеляційних скарг (100 судових засідань).

Протягом січня-грудня 2019 року органами прокуратури Вінниччини в порядку статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 80 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, за результатами розгляду яких 65 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності,  у тому числі особлива увага приділяється внесенню подань щодо усунення порушень антикорупційного законодавства при здійсненні закупівель за бюджетні кошти (внесено – 14 подань та притягнуто до дисциплінарної відповідальності 10 осіб).

 

 

 

Попередня публікаціяапувп
Наступна публікаціяУ Вінниці жителі міста знову отримають знижку по сплаті за тепло і гарячу воду