Справжня українська кутя без замочування пшениці: рецепт від Євгена Клопотенка

Кутя
Кутя та узвар традиційна українська страва на Святвечір та Різдво

Кутя та узвар вважаються обов’язковими стравами на Святвечір і Різдво. Саме в ці дати діти зустрічалися зі своїми хрещеними батьками і приносили їм у частування кутю. Ми зібрали кілька рецептів на різні смаки.

Рецепт справжньої куті від відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Для приготування вам знадобиться:

Інгредієнти: 

  • 350 г пшениці
  • 50 г волоських горіхів
  • 50 г родзинок
  • 50 г запареного маку
  • 1 ч. л. лимонної цедри
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • мед за смаком

ВАЖЛИВО: замочувати пшеницю потрібно, тільки якщо вона нешліфована – вже готові зерна для куті можна відразу варити.

Промити пшеницю, залити водою, варити 1.5-2 години в пропорції 1:4. Викласти в миску мак, залити окропом на 15 хвилин, потім злити воду. Мак розтерти в ступці або кавомолці (якщо використовуєте другий варіант, можна не замочувати продукт, а подрібнювати до тих пір, поки не з’явиться молочко).

Подрібнити волоські горіхи, але не в блендері – великі шанси перетворити горіх на борошно. У велику миску викласти зварену пшеницю, додати горіхи, мед, мак і родзинки. Натерти в миску лимонну цедру, вичавити лимонний сік за смаком. Перемішати всі інгредієнти, додати трохи теплої води до потрібної консистенції страви.

За традицією, обов’язковими на передріздвяній вечері мають бути кутя та узвар.

Рецепт традиційної куті з пшениці

Для її приготування за “бабусиним” рецептом вам знадобиться:

– пшениця – 2 ст.;

– мак – 1ст.;

– волоські горіхи – 0,5 склянки, йдеться про подрібнені;

– родзинки – 180 г;

– мед – 150 – 180 г;

– сіль – щіпка.

Зерно пшениці гарненько промийте і замочіть у холодній воді, бажано на ніч. Вранці знову промийте їх, воду злийте. Залийте зерна пшениці водою у співвідношенні 1:2 і варіть на слабкому вогні 3-4 години, періодично помішуючи.

Мак промийте в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процідіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м’ясорубку, можете в ступі, як робили наші предки. Я зазвичай цукор не додаю, але якщо ви – любитель солодкого, його можна розтерти з маком, додавши за смаком.

Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.

Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці, додайте друбку солі й поставте готову кутю у холодильник, подавати її потрібно холодною.

Якщо ви хочете якось урізноманітнити класичний рецепт куті, можна до неї додати курагу -100 г (перед цим залити окропом) – або цукати (50 г), але цей варіант – для ласунів.

Також кутю з пшениці можна приготувати в мультиварці. Для її приготування знадобляться ті ж інгредієнти, які наведені вище.

Промиваємо спочатку пшеницю під холодною проточною водою. Висипаємо її в мультиварку і наливаємо 400-500 мл холодної води і варимо в режимі “каша” 40-50 хвилин.

Коли вона звариться, перекладаємо її в іншу ємність. Розітріть мак, можна з цукром.

Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.

Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці і поставте готову кутю в холодильник.

Кутя з рису

Для її приготування вам знадобиться:

– рис – 1,5 склянки;

– мак – 1 ст.;

– волоські горіхи – 0,5 склянки, подрібнені;

– родзинки – 0,5 склянки;

– мед – 120 – 130 р.

Рис краще обрати круглозерний. Промиваємо його, проціджуємо, заливаємо водою у співвідношенні 1:2 і варимо до готовності. Мак промиваємо, заливаємо окропом на кілька годин, потім проціджуємо через марлю. Розтираємо його в ступі, кавомолці, за допомогою м’ясорубки або блендера.Родзинки залийте гарячою водою і залиште на 15 хвилин, потім просушіть його.Покладіть рис у миску, додайте туди мак, родзинки, горіхи і мед. Готову різдвяну страву ставимо в холод.

Можна урізноманітнити цей рецепт, додавши консервовані вишні без кісточок або запарений кизил (50 г).

Лайфхак: якщо ваша кутя вийде густою, це можна легко виправити, додавши трохи узвару або кип’яченої води.

Готуємо кутю з перловки

Для приготування вам знадобиться:

– перлова крупа – 200 г;

– мак – 150 г;

– горіхи – очищені та подрібнені – 0,5 ст.;

– родзинки – 50 г;

– мед – за смаком, я додаю 100 р.

Перлову крупу промиваємо, заливаємо її у співвідношенні 1:3 і варимо до готовності, після чого проціджуємо. Мак заливаємо окропом на 2 години, потім його потрібно відцідити і пропустити через м’ясорубку або перетерти в кавомолці, блендері, ступі. Родзинки запарюємо окропом на 15 хвилин, проціджуємо. Висипаємо перловку в миску, додаємо мак, горіхи, родзинки, мед, все ретельно перемішуємо.

Попередня публікаціяРіздво Христове: традиції, обряди та цікаві факти
Наступна публікаціяМузей Вінниці та жіночий хор «Соломія» привітали українців Різдвяною колядкою «На Святвечір»