5 рецептів на будь-який гаманець: найкращі гарячі страви на Новий рік 2024

Страви на новий рік
Неймовірно смачні страви на Новий рік та Різдво

Різдво і Новий рік – улюблені сімейні свята українців, на які хочеться приготувати щось особливе. Ми зібрали найкращі гарячі страви на Новий рік 2024 на різний смак і гаманець. Деякі з них вимагають кулінарного досвіду, а інші доступні навіть новачкам в готуванні. Але всі вони однаково сподобаються рідним і друзям і вам захочеться їх повторювати щороку.

Запечена курка з апельсинами

Любителям курки обов’язково варто включити цю страву в меню на Новий рік 2024. Запечена ціла курочка, просочена апельсиновим соком, швидко зникне з тарілок.

Інгредієнти:

  • курка – 1 тушка;
  • апельсини – 1 шт.;
  • картопля – 5-6 шт.;
  • майонез – 4 стол. л.;
  • приправа для курки – 1 чайн. л.

Курку промити і обсушити серветками. Апельсин промийте і наріжте кружечками товщиною приблизно 1 см. Майонез змішайте з приправою для курки і змастіть поверхню птиці. Викладіть тушку на деко з пергаментом. Всередину курки викладіть нарізаний апельсин. Картоплю почистіть, наріжте на четвертинки і викладіть навколо курки. Запікайте страву в духовці близько 2 годин при 200 градусах.

Запечена риба на Новий рік

Запікати в духовці рекомендується щуку, скумбрію, судака або форель, але можна взяти і будь-яку іншу рибу за смаком.

Інгредієнти:

  • риба – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • стручкова квасоля – 100 г;
  • олія – 2 стол. л.;
  • зелень, сіль, перець за смаком.

Рибу розморозьте в холодильнику, якщо вона заморожена. Духовку увімкніть розігріватися до 180 градусів. Рибу випатрайте, очистіть від плавників і луски. Голову і хвіст можна залишити. Лимон, цибулю перець і помідори наріжте тонкими кільцями, моркву – кружечками.

У форму для запікання викладіть змочений у воді пергамент для випічки. Викладіть на дно форми половину овочів, потім покладіть рибу, полийте олією, посоліть і поперчіть. На рибу викладіть другу половину овочів. Запікайте рибу 35-50 хвилин залежно від розміру.

Картопля фарширована

Дуже смачний і ситний новорічний гарнір, який також може бути самостійною стравою. Фарширувати картоплю можна чим завгодно – ми ж пропонуємо рецепт з сиром і шинкою.

Інгредієнти:

  • велика картопля – 4 шт.;
  • сир – 100 г;
  • вершкове масло – 20 г;
  • шинка або ковбаса – 150 г;
  • сіль, перець, зелень за смаком.

Картоплю ретельно помийте і відваріть в мундирі в підсоленій воді до готовності (20-25 хвилин). Кожну бульба розріжте навпіл і ложкою вишкребіть м’якоть з середини, щоб вийшли картопляні човники.

Сир натріть на тертці, а шинку дрібно наріжте. Картопляну м’якоть розімніть виделкою і змішайте з шинкою і сиром, поперчіть і посоліть за смаком. Наповніть картоплини цією начинкою. Випікайте фаршировану картоплю 15-20 хвилин в духовці при 180 градусах, або підігрійте в мікрохвильовці, поки не розтане сир.

Курячий рулет з чорносливом

Смачна страва на велику компанію, яку зручно розрізати на порційні шматочки.

Інгредієнти:

  • куряче філе – 500 г;
  • чорнослив – 100 г;
  • твердий сир – 100 г;
  • майонез – 2 стол. л.;
  • сіль, перець за смаком.

Чорнослив замочіть в гарячій воді на 20 хвилин. Натріть на крупній тертці. Куряче філе наріжте на тонкі пласти і відбийте з двох сторін. Не відбивайте занадто сильно, інакше м’ясо буде тонким і начинка випаде. Змастіть кожне філе з одного боку майонезом і посипте сиром, а на сир викладіть чорнослив. Загорніть кожне філе в рулет і за необхідності закріпіть зубочистками.

Рулет можна запекти в духовці або посмажити на сковороді. Приготування в духовці: викладіть рулетики в придатну для запікання форму, накрийте фольгою і запікайте 30 хвилин при 180 градусах.

Приготування на сковороді: розігрійте 2 ложки олії, обваляйте рулетики в борошні і обсмажуйте з кожного боку по 10-15 хвилин.

Лінива лазанья з лаваша

Ця страва за смаком не поступається класичній лазаньї, але готується набагато простіше. Щоб страва вийшло вдалою, обирайте якісний і не найдешевший сир.

Інгредієнти:

  • лаваш – 300 г (2 штуки);
  • курячий фарш – 500 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • твердий сир – 150 г;
  • томатна паста – 3 стол. л.;
  • вода – 150 мл;
  • соняшникова олія – 2 стол. л.;
  • перець, сіль, спеції за смаком.

Сир натріть на крупній тертці, а цибулину дрібно наріжте. У сковорідці розігрійте олію і викладіть курячий фарш з цибулею. Обсмажуйте 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте в сковороду томатну пасту і влийте воду. Посоліть і поперчіть фарш за смаком, додайте спеції (добре підійдуть італійські трави і мускатний горіх). Тушкуйте все разом 5 хвилин під кришкою.

Лаваш наріжте на прямокутники, які помістяться в вашу форму для запікання. Два прямокутника зробіть більшими – це буде дно і бортики. Змастіть форму для випічки олією і викладіть великі листи хрест-навхрест. Викладіть шар начинки з фаршу, посипте сиром і накрийте листом лаваша. Чергуйте начинку і листи, поки фарш не закінчиться. Останній шар накрийте лавашем і посипте сиром.

Поставте лазанью в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте приблизно 20-30 хвилин до рум’яної скоринки.

Попередня публікаціяГороскоп за знаками Зодіаку на сьогодні, 19 грудня
Наступна публікаціяРосіяни продовжують атакувати по лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна