Ключ до здоровʼя серця: як правильне харчування може попередити серцево-судинні захворювання

здоров'я серця
здоров'я серця

Кардіологи визначили щоденну звичку, яка визнана найважливішою для здоров’я серця. Згідно з думкою експертів, ця звичка допоможе забезпечити серце всіма необхідними поживними речовинами.

Про це детальніше повідомляє EatThis, NotThat.

Елізабет Клодас, засновниця Клініки профілактичної кардіології в штаті Міннесота, підкреслює, що секрет здоров’я серця полягає в збалансованому харчуванні. Зокрема, вона рекомендує збагачувати раціон фруктами, овочами, злаками, яйцями та рибою, при цьому обмежуючи споживання м’яса.

«Я просто намагаюся харчуватися збалансовано. Я їм багато бобів і бобових, цільного зерна, листової зелені, фруктів і овочів, горіхів і насіння. Я також їм рибу і трохи яєць. Майже щодня я їм звичайний нежирний грецький йогурт, час від часу – сир. Я взагалі уникаю будь-якого м’яса“, – заявляє вона.

Клодас пояснює, що суть методу полягає в тому, що слід привчитися їсти з “розумом” – зважати на те, що упродовж дня людина має забезпечити своє тіло та серце різними вітамінами та мінералами.

Вона рекомендує уникати насичених і трансжирів, сприяти виваженому вибору продуктів та зменшувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Тому фахівець рекомендує надавати перевагу фруктам, овочам і саме нежирним джерелам білка. А саме, яйцям, жирній рибі, бобовим, м’ясу птиці (але без шкірки), нежирному м’ясу худоби та молочними продуктами. Також серед цільнозернових продуктів варто обирати для себе цільнозерновий хліб, цільнозернове борошно, каші з високим вмістом клітковини, вівсянка та цільнозернові макаронні вироби.

Експерт також підкреслює важливість клітковини, рослинних стеролів, омега-3 та жирних кислот у раціоні для підтримки здоров’я серця. Ці компоненти допомагають контролювати рівень холестерину, запобігають утворенню тромбів та борються з запаленням.

Серед поширених дефіцитів поживних речовин у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями або з ризиком їх виникнення спостерігається нестача клітковини, жирних кислот, вітаміну омега-3, так званих стеролів“, – зауважує Клодас.

Кардіологічний підхід до раціону включає у себе відмову від м’яса та наголошує на важливості збалансованого харчування для забезпечення серця всіма необхідними елементами.

Попередня публікація«Секрети та легенди Вінниці» — відкрийте для себе таємниці міста
Наступна публікаціяМобільність та доступність  у Вінниці: встановлено пʼять нових пандусів