Бігос – це страва польської кухні з насиченим смаком, де крім капусти знаходиться безліч інших інгредієнтів, які роблять її справжньо королівською. Проте всі складові прості та доступні.
Інгредієнти:
- 300 мл овочевого або курячого бульйону
- 1 цибулина
- 100 г копченого сала (можна замінити на олію)
- 500 г копченого бекону
- 500 г копченої домашньої ковбаси
- 500 г запеченої чи відвареної свинини
- 200 г чорносливу з кісточками
- 1 кг квашеної капусти
- 500 г свіжої білокачанної капусти
- лавровий лист, горошини духмяного перцю, 1/2 ч.л. чорного перцю горошком
- 150 мл білого сухого вина
- 2 яблука
- Сіль до свого смаку
Приготування:
- Квашену та свіжу нашинковану капусту, два види перцю, лавровий лист та бульйон помістіть в велику каструлю або казанок з товстим дном. Тушкуйте на маленькому вогні приблизно годину, прикривши кришкою не повністю.
- У великій сковорідці підрум’янить нарізане сало, витопите якомога більше жиру. Якщо ви не любите сало або хочете більш дієтичний варіант, можна взяти олію, а замість бекону – шинку.
- До сала (олії) додайте порізану цибулю. Тушкуйте до м’якості. Додайте порізане на грубі шматки м’ясо, ковбасу та бекон і обсмажуйте, доки все добре прогріється. Перекладіть м’ясо з цибулею до капусти. Додайте чорнослив, потерті яблука, вино та сіль на смак. Тушкуйте на повільному вогні, не повністю закриваючи кришку, ще 2-2,5 години. Бігос готовий тоді, коли перестає стікати рідина вниз. Його можна подавати гарячим, або, ще краще, остудити й розігріти наступного дня.