Смачніше, ніж чебуреки: смажені самоси, готуються просто, зїдаються швидко

смажені самоси
смажені самоси

Самоси – це пиріжки з прісного тіста трикутної форми. Загортають в них як фруктову, так і солону начинку. Такі пиріжки дуже популярні в Криму – їх можна купити на пляжах і в кіосках. А батьківщиною страви вважається Індія та інші країни Близького Сходу. В азіатських країнах є також схоже блюдо самса, але її частіше запікають, а самоси переважно смажать.

Ми розповімо, як приготувати солоні і солодкі кримські самоси – рецепт недорогий і доступний кожному.

Самоси з персиками рецепт

Інгредієнти:

  • борошно – 300 г;
  • вода – 150 г;
  • вершкове масло або олія – 50 г;
  • сіль – щіпка;
  • персики – 500 мл;
  • цукор – 4 стол.л.;
  • олія для смаження – 500 мл.

Борошно змішати з сіллю і розтопленим в мікрохвильовці вершковим маслом або олією. Влити холодну воду і замісити густе тісто. Накрити плівкою і залишити на 30 хвилин.

Для начинки можна використовувати будь-які ягоди і фрукти. Дуже смачно виходить з персиками. Нарізати персики кубиком і змішати з цукром.

Тісто вимісити ще раз і розділити на 10-12 однакових частин. Розкачати шматочки тіста в тонкі коржі. Викласти по центру фруктову начинку і защипнути у формі трикутника. Щільно затисніть шов на самосах, щоб начинка не просочилася. 

Добре розігріти соняшникову олію і обсмажити самоси з фруктами у фритюрі до золотистого кольору. Готові пиріжки викласти на папір, щоб вбрався зайвий жир.

Самоси рецепт в духовці з м’ясом

Інгредієнти:

  • борошно – 3 склянки або 500 г;
  • холодна вода – 1 склянка або 200 мл;
  • сіль – 1 чайн. л.;
  • олія – 1 стол.л.;
  • масло вершкове – 50 г;
  • цибуля – 3 шт.;
  • куряче м’ясо – 500 г;
  • яйце для змазування – 1 шт.;
  • кунжут для посипання;
  • спеції за смаком – 2 чайн. л.

Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно розм’якшилося. У миску просіяти борошно, додати сіль і влити холодну воду. Замісити густе тісто, вливаючи в процесі замішування соняшникову олію. Готове тісто накрити плівкою і залишити на 15 хвилин. 

Стіл присипати борошном і тонко розкачати тісто. Верхню частину тіста змастити розм’якшеним вершковим маслом за допомогою кулінарної кисті. Загорнути тісто в рулет, накрити плівкою і поставити на 1 годину в холодильник.

Курку нарізати ножем на невеликі шматочки. Можна використовувати також будь-яке інше м’ясо або фарш. Додати до м’яса спеції за смаком – рекомендується взяти зіру і хмелі-сунелі. Цибулю дрібно нарізати і додати до м’яса. Чим більше цибулі, тим смачнішою буде страва. Збити до однорідності яйце для змазування пиріжків.

Тісто дістати з холодильника і нарізати на невеликі однакові прямокутники. Викласти в кожен куряче м’ясо і защипнути самоси в формі трикутника. Покласти пиріжки на деко з пергаментом, змастити яйцем і посипати кунжутом. Запікати самоси з м’ясом 20 хвилин при 200°.

Попередня публікаціяДень Андрія Первозванного відзначають 30 листопада за новим календарем
Наступна публікаціяЛиповецька громада готує смаколики до Дня ЗСУ