У сучасному світі є безліч дієт, які обіцяють швидкий результат у схудненні. Та важливо пам’ятати, що багато з них не тільки не приносять користі, а й можуть шкодити вашому здоров’ю, не допомагаючи при цьому скинути зайві кілограми.

Про це повідомляє дієтолог Юлія Коваль в Instagram.

Організм потребує енергії, щоб функціонувати і задовольняти всі потреби. Дієтолог каже, що швидкість метаболізму в спокої (витрати енергії, коли тіло перебуває в спокої) становить найбільшу частину загальних затрат енергії.

До того ж існує думка, що для того, щоб схуднути потрібно урізати раціон і дотримуватися низькокалорійного харчування.

“Низькокалорійними дієтами можна вважати дієти з раціоном 800 – 1200 ккал. За таким принципом і існує більшість марафонів схуднення в соціальних мережах”, – йдеться у повідомленні.

Юлія Коваль додала, що результат буде, але при такому типу харчуванні цифра порадує лише в кінці.

Однак, людина повинна бути готовою до того, що:

  • вага повернеться, як тільки ви повернетеся до звичного харчування. Великі шанси, що повернеться більше, ніж було
  • сповільниться метаболізм – організм перейде в режим “економії” та почне синтезувати енергію з розпаду власної м’язової тканини та жирів
  • закрепи
  • дефіцит поживних речовин, клітковини
  • нестача енергії, відчуття втоми, знесилення та головний біль
  • неприємний присмак та запах із ротової порожнини
  • втрата мотивації та наближення до розладів харчової поведінки

«Можливо вже потрібно зрозуміти, що за обіцяними швидкими результатами вас очікує інше, що процес схуднення потрібно розглядати в довгостроковій перспективі», – каже дієтолог.

“Успіх” на швидкій дієті – це лише ілюзія, оскільки будь-яка втрата кілограмів, швидше за все, походить від води, а не від жиру.

Найкраща дієта – це та, яку можна дотримуватися все життя. Зокрема, вона повинна бути:

  • смачною
  • корисною
  • безпечною
  • не викликати відчуття голоду
  • збалансованою
  • різноманітною
Тарілка здорового харчування

Давно вже не потрібно купувати кухонні ваги, як тільки вирішили схуднути, рахувати калорії та КБЖУ. Це все застаріло і до того ж нудно і затратно по часу. Не ускладнюйте собі життя☺️

Хочу запропонувати вам найкращий метод самоконтролю порції та балансу, які рекомендують міжнародні рекомендації з харчування – метод Здорової тарілки

Її компоненти : клітковина з овочами, зеленю, ягодами і фруктами, цільнозернові вуглеводи, білково-жирові продукти.

При цьому складаємо їх в тарілочку так, щоб:

  • 1/2 – займали овочі, фрукти/ягоди. При цьому овочів вдвічі більше і обов’язково не забуваємо про зелень.
  • 1/4 – білкова їжа , як рослинного походження (нут, сочевиця, горох), так і тваринного походження (риба, м‘ясо, яйця). В ідеалі це співвідношення 50:50
  • 1/4 – залишається для вуглеводів. Віддавати перевагу цільнозерновим крупам, хліб, хлібці, макарони із твердих сортів
  • Все це повинно супроводжуватися додаванням корисних жирів – оливкове чи льняне масло, кунжут, гарбузове насіння.

    Чим різноманітніша і різнобарвніша їжа буде у вашій тарілці – тим краще і тим більше ви отримаєте цінних та важливих речовин для організму. Створюйте радугу на своїй тарілці.
    Ілюстрації Юлія Коваль в Instagram

  •  
Попередня публікаціяУ Вінниці представили нового керівника Гайсинського райуправління поліції
Наступна публікаціяПредставники ВООЗ та ЮНІСЕФ сьогодні відвідали Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб