Лікарі заявляють, що кожен п’ятий випадок виникнення головного болю – спровокований їжею. Вона не обов’язково може належати до класичного розряду «шкідливих» продуктів. Просто у її складі є деякі компоненти, що здатні запускати певні процеси в організмі і цим викликати головний біль.

Про це повідомила дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Instagram.

«Головний біль може бути викликаний різними факторами. Іноді це результат стресу, браку сну, втоми або голоду. Зміна рівня у організмі деяких гормонів, зокрема, естрогену та прогестерону, спричиняють і посилюють головний біль. Цим можна пояснити, чому саме жінки частіше страждають від нього», – розповідає експертка.

За словами Фус, приблизно 20% всіх випадків головного болю, в тому числі і мігрені, пов’язані з вживанням певних продуктів.⁣⁣

«У деяких людей голова починає боліти під час або після прийому їжі. У такому разі треба звернути увагу на свій раціон, можливо продукти містять інгредієнти, до яких ви чутливі», – радить дієтолог.

Експертка радить завести щоденник харчування та фіксувати в ньому, після якої їжі з’являється головний біль та погане самопочуття.

«Це дозволить вам виявити продукт-провокатор, скоротити його кількість в раціоні або повністю виключити. Уважно читайте інформацію на етикетці. ⁣⁣Будьте здорові і слідкуйте за тим, що ви їсте», – каже Фус.

Дієтолог дала перелік компонентів із складу їжі, які можуть спровокувати головний біль.

Біогенні аміни

Найвідоміші з них – гістамін та тирамін. Багато їх у сирі, дріжджах та виробах з ними, сосисках, пиві, вині, шоколаді, горіхах тощо. Тому, якщо разом з вином з’їсти, наприклад, сир рокфор або фету, а потім ще шматочок шоколаду або шоколадний десерт, можна очікувати головний біль.

Треба пам’ятати, що кількість тираміну в продуктах збільшується при їх тривалому зберіганні, багато його в несвіжих продуктах.⁣⁣

Сульфіти

Це консерванти, що додають в продукти для припинення росту бактерій. Можуть  бути у вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чипсах, варенні, морепродуктах, переробленому м’ясі. Цей компонент здатний накопичуватися в організмі при частому споживанні таких продуктів.⁣⁣

Аспартам

Цей компонент входить до складу солодкої газованої води – фанти, кока-коли та інших напоїв, «жуйок», а також до «швидких сніданків».

Глутамат натрію

Його використовують як харчову добавку для виробництва копчених і ковбасних виробів, різноманітних консервованих продуктів, соусів, сухих приправ, сухариків і чипсів. Глутамат натрію власне і може провокувати сильні мігрені. Азійська кухня не кращий вибір для людей, чутливих до глутамату.⁣⁣

Нітрит натрію

Це барвник, приправа і консервант. Нітрит натрію є стабілізатором червоного кольору консервованого м’яса і смаковою добавкою. З високим ступенем ймовірності нітрити містяться у сосисках, м’ясних консервах, копченій і вареній ковбасі, копченій рибі, беконі та шинці.

Кофеїн

Кофеїн може спричинити різкий головний біль. Кава, міцний чай, енергетичні напої містять багато кофеїну. Вживання 2-3 порцій на день значно збільшує ризики виникнення головного болю.

Попередня публікаціяНа Вінниччині чоловіка з дерева знімали рятувальники
Наступна публікаціяКондитери з Вінниччини передали прикордонникам сучасну реанімаційну швидку