Програма медичних гарантій на 2022 рік включає 38 пакетів медичних послуг. За кожним з яких, передбачено певний обсяг медичної допомоги, яку лікарня має надати пацієнту безоплатно.

Цього року у фокусі Програми – охорона материнства та дитинства.

Пріоритетними залишатимуться пакети медичних послуг щодо ведення вагітності, надання медичної допомоги при пологах та допомоги новонародженим.

Окремий акцент – наданню екстреної допомоги для дітей, які потребують перевезення неонатальною бригадою.

Пріоритетними залишатимуться послуги з надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, зокрема лікування інсульту та інфаркту, до надання яких висуватимуться підвищені вимоги, а оплата відбуватиметься за підвищеним тарифом.

 «Цього року НСЗУ запровадили новий пакет медичних послуг «Хірургія одного дня». Він дозволить застосовувати кращі практики надання медичної допомоги та зменшити час перебування пацієнта у стаціонарі. Що стосується контактування і оплати послуг від НСЗУ, то первинна ланка та екстренка уже отримує кошти», – зазначила директорка Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольга Задорожна.

Відповідно до Програми медичних гарантій 2022 року, як і в попередні роки, до переліку безоплатних медичних послуг включено:

первинну допомогу — послуги у сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів;

спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу — послуги в лікарнях, наприклад, операції та перебування у стаціонарі;

екстрену медичну допомогу — виклик швидкої 103;

паліативну допомогу та медичну реабілітацію;

ведення вагітності та пологи;

програму «Доступні ліки» та програму відшкодування інсулінів.

Варто зазначити, що тарифи за медичну допомогу збільшилися. А разом з тим, НСЗУ підвищило вимоги до медичних закладів.

Щоб отримувати всі послуги з пакета на первинці, необхідно укласти декларацію з лікарем. Підписана декларація – це документ, який потрібно зберігати. Але мати його при собі під візиту в лікарню не потрібно. Адже, дані про кожного пацієнта є в електронній системі охорони здоров’я.

НСЗУ платить медичним закладам, які надають первинну допомогу, за кожну укладену декларацію з кожним пацієнтом. Детальніше про тариф, за яким НСЗУ в 2022 році заплатить медичним закладам за кожного пацієнта з декларацією, можна прочитати тут: https://bit.ly/3FOzXUh (файл “Порядок”, частина ІІ, глава 1 “Первинна медична допомога”).

До речі, цьогоріч на первинну медичну допомогу в державному бюджеті виділено понад 26 млрд грн — на 6 млрд більше, ніж торік. Завдяки цьому капітаційна ставка, тобто виплати медичному закладу за кожного пацієнта з декларацією, зросла до 786 грн на рік.

Але ця сума не є однаковою для всіх. Так, сума може коригуватися залежно від віку пацієнтів, кількості декларацій і навіть розташування медзакладу. А також від охоплення щепленнями. Так, епідемія COVID-19 показала, що масова вакцинація — це проблемне питання для України. Те саме доводять періодичні спалахи інших інфекційних хвороб, яких можна успішно запобігти вакцинами. Щоб поліпшити ситуацію, НСЗУ раз на три місяці перевірятиме, як медзаклади первинки заохочують своїх пацієнтів вакцинуватися. І чим більше вакцинованих, тим більше коштів заклад отримає від НСЗУ у 2022 році.

 

 

Попередня публікаціяУ Вінниці військові медсестри та лікарі отримали міжнародні сертифікати
Наступна публікаціяУ Вінниці на місці злочину затримали викрадачів елітних автівок