Лазанья – це одна з тих страв яка актуальна у будь-яку пору року, лиш начинка змінюється залежно від сезону. Пропонуємо взяти для начинки культивовані гриби. Аби смак страви був багатшим, можна взяти кілька видів грибів.
Сухі листи для лазаньї не потрібно попередньо відварювати. У соусі та грибах достатньо вологи. В кінці приготування вони будуть ідеальної консистенції.
При бажанні, гриби можна обсмажити з копченим беконом. Тоді смак буде ще багатшим. Для цього слід спочатку на олії з маслом обсмажити бекон, витопити з нього якомога більше жиру і лиш тоді додавати цибулю та гриби.
Для приготування 4-6 порцій вам знадобиться:
- 800 грам улюблених культивованих грибів, порізати пластинками (у мене суміш королівських печериць, ерінге та шиїтаке)
- 1 велика цибулина, порізати півкружечками
- 3 гілочки тим’яну (можна не використовувати)
- 30 мл оливкової олії
- 30 грам вершкового масла
- Сіль до смаку
- 150 грам улюбленого напівтвердого сиру, натерти на тертці з великими дірочками
- 10 сухих листів для лазаньї
Для соусу бешамель:
- 750 мл молока
- 40 грам вершкового масла
- 40 грам борошна
- Сіль до смаку
- 2 ч.л. гранульованого часнику
Крім того:
- Вершкове масло для змащування форми
- Тим’ян для посипання лазаньї
- 30 грам твердого сиру (Пармезан, Грана Падано, тощо), дрібно натерти
У великій сковорідці на середньому вогні розігріти олію. Додати вершкове масло та цибулю, смажити, помішуючи й тушкувати з пів хвилини, поки цибуля лиш почне м’якнути. Одразу ж додати гриби та тим’ян й тушкувати, помішуючи і не підсолюючи, доки геть уся рідина, яку пустять гриби, випарує. Далі посолити, перемішати і зняти з вогню.
Тим часом у невеликому сотейнику розігріти вершкове масло. Додати борошно, добре вимішати й трішки підрум’янити його.
Влити молоко та додати сіль до смаку. Варити помішуючи, поки маса почне побулькувати і стане густішою.
Додати до бешамелю гранульований часник, перемішати й зняти соус з вогню. 1/4 соусу відібрати, а до решти додати увесь напівтвердий сир. Ретельно вимішати.
Духовку розігріти до 190 ᵒС.
Форму для лазаньї 26х20 см змастити тонким шаром вершкового масла. На дно викласти 2 ст.л. соусу з сиром і розрівняти. Зверху викласти сухих 2,5 листа макаронів для лазаньї. Половину листа ламаючи так, аби було достатньо вкрити дно повністю.
Зверху викласти 1/3 грибів та 1/3 сирного соусу. Розрівняти.
Накрити черговими 2,5 листами, й знову викласти 1/3 грибів та 1/3 сирного соусу, на них вже розмістити 3 цілі листи, ретельно закриваючи начинку, а на листи викласти решту грибів та соусу з сиром. Накрити цю запіканку останніми трьома листами для лазаньї, а зверху акуратно залити їх відібраним соусом бешамель без сиру. Посипати усе дрібно тертим твердим сиром.
Вставити лазанью до розігрітої духовки й пекти приблизно 30-35 хвилин. Вона повинна підрум’янитись і добре пропектись.
Дістати грибну лазанью з духовки, залишити на 10 хвилин як є, аби зійшов жар і лазанья тримала форму при нарізанні, посипати свіжим листям тим’яну й подавати до столу з улюбленими салатами.