Унікальну ініціативу, що поєднала гастрономію, історію та культуру, реалізували Національний музей народної архітектури та побуту України разом із Благодійним фондом «МХП-Громаді». Результатом стала книга з давніми українськими рецептами та серія відео «Смакуй з Енеїдою», що оживляють кулінарну атмосферу XVIII століття.
Основою проєкту стали згадки про страви в «Енеїді» Івана Котляревського — творі, який відкрив епоху живої української літературної мови. Завдяки цьому проєкту українці можуть дізнатись, як готували борщ, куліш, галушки, книші чи каплунів наші пращури.
Кожен випуск відео — це не лише покроковий рецепт, а ще й мандрівка у світ української ідентичності, переосмислення традицій і відтворення смакових кодів нації. Усі страви готують ветерани та експерти кулінарної справи, серед них — шеф-кухар Юрій Грицай та Ірина Рудневська. Їхні етнообрази, спеціально підібрані для проєкту, додають атмосферності, а відео, зняті студією Blue&Yellow, — глибини та художності.
Усі матеріали доступні на YouTube-каналі «МХП-Громаді» та на сайті музею.
Проєкт став доказом того, що кухня — це теж мова культури, яку ми маємо берегти.