Приготувати соковитий шашлик не так уже й складно, якщо знати кілька простих секретів, головні з яких – вибір м’яса і правильний маринад.
Маринад для м’яса – основа вашого майбутнього шашлику. Адже саме від нього залежить, наскільки смачною вийде страва.
Найпростіший, класичний варіант маринаду для м’яса свинини – цибуля. Багато цибулі: на 1 кілограм м’яса – 2-3 кг цибулі. Щоб замаринувати потрібно:
- промити і нарізати м’ясо на майбутні шматочки шашлику (умовно 5*5 см, але і не дуже дрібно);
- порізати цибулю (кільцями, але частину можна й більш дрібно, особливо коли часу на маринування мало);
- за бажанням додайте перець та інші приправи за смаком;
- помістити все це в посудину, перемішати (або розкладайте шарами) і залишити на кілька годин (на ніч ідеально) у прохолодному місці на зразок холодильника.
Сіль додавайте якраз перед смаженням, щоб вона не витягувала з м’яса сік, ця порада відноситься до всіх рецептів. Далі можна сміливо приступати до смаження і отримати соковитий смачний шашлик. І при насадженні на шампур чергуйте м’ясо з цибулею (тому її й нарізали кільцями).
Багато хто додає майонез, але він і смак м’яса може перебити, і взагалі досить жирний сам по собі, а тут ще й м’ясо явно не знежирене – побережіть здоров’я. До слова, раніше ми вже розповідали, у чому не можна маринувати м’ясо і чому оцет – зовсім не найкращий варіант в маринаді.
Ще м’ясо свинини можна замаринувати у вині. Це, до речі, і відповідь на питання, як зробити м’яким м’ясо для шашлику. Для такої страви потрібно:
- м’ясо – 2 кг;
- червоне сухе вино – 200 мл;
- винний оцет (не переборщуйте з оцтом) – 2 столових ложки;
- лук – 2-3 головки;
- висушені кінза (якщо любите звичайно) і коріандр – 25 грамів;
- хмелі-сунелі – 50 грамів;
- сіль і перець (мелений, краще червоний) – за смаком.
Приготування як зазвичай – нарізали м’ясо зручними для вас шматками, а цибулю кільцями, змішали сухі приправи, склали все це в ємність, додали оцет і перемішали. Потім заливаємо вином, додаємо перець і відправляємо в холодильник на кілька годин. До речі, в готовій страві алкоголю не буде, так що дітям теж можна.
Маринувати м’ясо курки трохи швидше. Для курки добре підійде кефірний маринад у пропорціях приблизно на 1 частину кефіру 2 частини м’яса. Також додається цибуля та інші приправи і перемішується. Маринується курка так пару годин.
А ще курка – чудовий продукт для медового маринаду! Ви отримаєте ароматний, солодкуватий неймовірно смачний шашлик, якщо візьмете:
- куряче філе – 1 кг;
- мед – 60 гр.;
- часник – 3 зубчики;
- гірчицю горошком – 2 чайних л.;
- лимон – 1 шт.;
- олія оливкова – 2 столових л.;
- сіль – за смаком.
Часник роздавлюємо, з лимона видавлюємо сік і змішуємо все це з іншими інгредієнтами. Нарізану на шматки курку додаємо в маринад і залишаємо на пару годин.





