Цього літа українців чекає суттєве подорожчання сезонних фруктів через квітневі заморозки 2025 року, які спричинили значні втрати врожаю абрикосів, персиків та лохини. Експерти прогнозують, що ціни на абрикоси зростуть на 25%, а ситуація з яблуками залишається невизначеною через пошкодження квітів.

Згідно з даними “Укрсадвинпрому”, найбільше постраждали абрикоси, оскільки ця культура дуже чутлива до весняних похолодань. У багатьох регіонах фіксуються критичні втрати, — зазначив голова асоціації Володимир Печко.

Персики виявилися більш стійкими, але в деяких областях, особливо на півночі та в центрі України, втрати становлять до 20%. Найменше постраждали пізні сорти черешні, які цвіли після заморозків.

Особливо важка ситуація з лохиною:

  • У Черкаській області та на півночі країни втрачено до 85% урожаю.
  • У Закарпатті пошкоджено 20-40% насаджень.
  • Врятовані лише посадки в мікрокліматичних “кишенях”.

Завдяки розподілу насаджень по різних регіонах повного колапсу вдасться уникнути, але дефіцит буде відчутним, — додають в асоціації.

Ціни на фрукти та ягоди, за прогнозами експертів, зростуть:

  • Абрикоси: +25% порівняно з 2024 роком
  • Персики: +20-22%
  • Лохина: ціна може зрости в 1,5 раза
  • Яблука: зростання на 10-15% (залежно від сорту)

До того ж, ситуацію погіршує залежність від імпорту та коливання курсу долара, — зазначає економіст Олег Пендзин.

Попередня публікаціяАфриканська чума свиней на Вінниччині: дев’ять сіл в зоні карантину
Наступна публікаціяУ Жмеринському районі під час пожежі постраждала жінка