Печену рибу на соломі — давню страву, яку готують у селі Наддністрянське Мурованокуриловецької громади, офіційно визнали елементом нематеріальної культурної спадщини Вінниччини. Таке рішення ухвалили у квітні під час засідання експертної ради, повідомляє Вінницька обласна рада.
Про носіїв традиції та процес приготування розповіли на Facebook-сторінці обласного центру народної творчості.
Село Наддністрянське розташоване на берегах Дністра, тому рибні страви здавна є невід’ємною частиною місцевої кухні. Одна з унікальних традицій — запікання риби в печі на соломі. Рецепт передавався з покоління в покоління й зберігся донині як кулінарна візитівка села.
Однією з перших берегинь рецепта була Василина Ланецька (1905 р.н.), яка навчилася готувати цю страву від матері. Зараз традицію продовжує Тетяна Гринь (1942 р.н.), яка також перейняла технологію від своєї матері Василини. Дослідники вважають, що цьому способу приготування понад 200 років.
У жодному іншому населеному пункті колишнього Мурованокуриловецького району таку страву не готували.
Як готують рибу на соломі
Рибу очищують від луски, нутрощів і зябер, миють і натирають спеціями — сіллю, перцем, коріандром та часником. Після добового маринування рибу запікають у розігрітій печі на соломі з житнього околоту. Солому підпалюють — вона повільно тліє, прокопчуючи рибу, яку попередньо викладають на дно печі дерев’яною лопатою. Потім піч закривають і запікають страву 30–40 хвилин.
Солома для приготування має бути цілою, рівною, зібраною вручну серпом і вимолоченою ціпом, щоб не ушкодити жодної стеблини.
Риба, приготована таким чином, має ніжний смак і аромат диму — її подають як гарячою, так і холодною.