Лазанья – це одна з тих страв яка актуальна у будь-яку пору року, лиш начинка змінюється в залежності від сезону. Пропонуємо взяти для начинки культивовані гриби. Аби смак страви був багатшим, можна взяти кілька видів грибів.
Сухі листи для лазаньї не потрібно попередньо відварювати. У соусі та грибах достатньо вологи. В кінці приготування вони будуть ідеальної консистенції.
При бажанні, гриби можна обсмажити з копченим беконом. Тоді смак буде ще багатшим. Для цього слід спочатку на олії з маслом обсмажити бекон, витопити з нього якомога більше жиру і лиш тоді додавати цибулю та гриби.
Для приготування 4-6 порцій вам знадобиться:
- 800 грам улюблених культивованих грибів, порізати пластинками (у мене суміш королівських печериць, ерінге та шиїтаке)
- 1 велика цибулина, порізати півкружечками
- 3 гілочки тим’яну (можна не використовувати)
- 30 мл оливкової олії
- 30 грам вершкового масла
- Сіль до смаку
- 150 грам улюбленого напівтвердого сиру, натерти на тертці з великими дірочками
- 10 сухих листів для лазаньї
Для соусу бешамель:
- 750 мл молока
- 40 грам вершкового масла
- 40 грам борошна
- Сіль до смаку
- 2 ч.л. гранульованого часнику
Крім того:
- Вершкове масло для змащування форми
- Тим’ян для посипання лазаньї
- 30 грам твердого сиру (Пармезан, Грана Падано, тощо), дрібно натерти
У великій сковорідці на середньому вогні розігріти олію. Додати вершкове масло та цибулю, смажити, помішуючи й тушкувати з пів хвилини, поки цибуля лиш почне м’якнути. Одразу ж додати гриби та тим’ян й тушкувати, помішуючи і не підсолюючи, доки геть уся рідина, яку пустять гриби, випарує. Далі посолити, перемішати і зняти з вогню.
Тим часом у невеликому сотейнику розігріти вершкове масло. Додати борошно, добре вимішати й трішки підрум’янити його.
Влити молоко та додати сіль до смаку. Варити помішуючи, поки маса почне побулькувати і стане густішою.
Додати до бешамелю гранульований часник, перемішати й зняти соус з вогню. 1/4 соусу відібрати, а до решти додати увесь напівтвердий сир. Ретельно вимішати.
Духовку розігріти до 190 ᵒС.
Форму для лазаньї 26х20 см змастити тонким шаром вершкового масла. На дно викласти 2 ст.л. соусу з сиром і розрівняти. Зверху викласти сухих 2,5 листа макаронів для лазаньї. Половину листа ламаючи так, аби було достатньо вкрити дно повністю.
Зверху викласти 1/3 грибів та 1/3 сирного соусу. Розрівняти.
Накрити черговими 2,5 листами, й знову викласти 1/3 грибів та 1/3 сирного соусу, на них вже розмістити 3 цілі листи, ретельно закриваючи начинку, а на листи викласти решту грибів та соусу з сиром. Накрити цю запіканку останніми трьома листами для лазаньї, а зверху акуратно залити їх відібраним соусом бешамель без сиру. Посипати усе дрібно тертим твердим сиром.
Вставити лазанью до розігрітої духовки й пекти приблизно 30-35 хвилин. Вона повинна підрум’янитись і добре пропектись.
Дістати грибну лазанью з духовки, залишити на 10 хвилин як є, аби зійшов жар і лазанья тримала форму при нарізанні, посипати свіжим листям тим’яну й подавати до столу з улюбленими салатами.