Всесвітній день контрацепції відзначається щорічно 26 вересня. Сьогодні важливо надавати жінкам інформацію про способи уникнення незапланованої вагітності.

Використання контрацепції здатне знизити ризик материнської смертності та інвалідності, а також сприяти боротьбі з ВІЛ/СНІДом та іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Контрацепція також допомагає жінкам і дівчатам планувати своє майбутнє, здобувати освіту та будувати кар’єру.

Основні види контрацепції

  1. Презервативи
    Чоловічі презервативи надягають на пеніс, а жіночі презервативи поміщаються у піхву. Обидва види утворюють бар’єр, який запобігає зустрічі сперматозоїда та яйцеклітини. Презервативи є найкращим захистом від інфекцій, що передаються статевим шляхом, і їх можна використовувати за потребою без гормонів. Ефективність становить 98%, що означає, що 2 з 100 осіб, які їх використовують, все ж можуть завагітніти.
  2. Оральні контрацептиви
    Це дуже ефективний метод запобігання небажаній вагітності, але він не захищає від ІПСШ. Оральну контрацепцію слід вибирати лікарю-гінекологу, оскільки є певні протипоказання, такі як венозні тромбози, ішемічна хвороба серця, рак грудей і куріння більше 15 сигарет на день протягом 30 років.
  3. Внутрішньоматкова спіраль (ВМС)
    ВМС імплантується в порожнину матки і може залишатися там від 3 до 10 років, запобігаючи вагітності. Вона також може бути використана як екстрена контрацепція, якщо її встановити протягом 120 годин після незахищеного статевого акту. Ефективність перевищує 99%, але вона не захищає від ІПСШ. Лікар може в будь-який час видалити спіраль, коли ви вирішите не використовувати цей метод.
  4. Екстрена контрацепція
    Цей метод застосовується після незахищеного сексу (наприклад, якщо презерватив не використовувався або порвався). Екстрена контрацепція залишається ефективною протягом 5 днів після статевого акту, але може мати побічні ефекти, такі як нудота, блювання та затримка менструального циклу.
  5. Протизаплідні імпланти
    Вони вводяться під шкіру в верхній частині руки і запобігають вагітності протягом 3 років з ефективністю понад 99%.
  6. Протизаплідні ін’єкції
    Цей метод забезпечує захист на 8-13 тижнів. Проте після застосування ін’єкцій овуляція відновлюється не одразу.

Вибір методу контрацепції є індивідуальним і залежить від багатьох факторів. Тому важливо проконсультуватися з лікарем, який допоможе підібрати оптимальний варіант, враховуючи ваші потреби та стан здоров’я.

Попередня публікаціяЗдорожчання молочки та овочів: Що чекає вінничан вже у жовтні?
Наступна публікаціяМінекономіки запустило ініціативу для перекваліфікації жінок у будівництві