Кабінет Міністрів затвердив новий порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі, смерті або встановлення інвалідності певних категорій осіб, відповідно до закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Про це йдеться у постанові №1090 від 24 вересня.

Порядок регулює надання допомоги учасникам АТО на території Донецької та Луганської областей, а також під час протидії російській агресії.

Одноразову допомогу надають:

– У разі загибелі, смерті чи визнання особи безвісно відсутньою – з дати, зазначеної у свідоцтві про смерть або рішення суду.
– У разі встановлення інвалідності – з дати, вказаної в довідці медико-соціальної експертної комісії.

Родичі загиблих або померлих захисників України отримують допомогу в розмірі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня того року, в якому загинули (померли) особи. Наразі прожитковий мінімум складає 3028 гривень. Тобто виплата становить 2 млн 271 тисяч гривень.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни сума виплат залежить від групи інвалідності:

– I група – 1 211 200 грн (400 прожиткових мінімумів).
– II група – 908 400 грн(300 прожиткових мінімумів).
– III група – 757 000 (250 прожиткових мінімумів).

Для отримання допомоги заяву слід подати до Міністерства у справах ветеранів. Це можна зробити в паперовій формі або через Портал Дія чи Єдиний державний реєстр ветеранів війни.

Попередня публікаціяЗа якими адресами у Вінниці сьогодні ремонтують мережі
Наступна публікаціяПравила пожежної безпеки в побуті під час опалювального сезону