Родини загиблих отримують різні види допомоги, від одноразової допомоги на поховання, яку виплачують від громади та від Облдержадміністрації до пільг на комунальні послуги. Допомоги є різного рівня, як гарантовані державою так і місцеві. Розміри місцевих допомог залежать від рішень територіальної громади. Як це відбувається у Вінниці, розповіла керівниця департаменту Соціальної політики ВМР, Валентина Войткова.

Керівниця департаменту Соціальної політики ВМР, Валентина Войткова
Керівниця департаменту Соціальної політики ВМР, Валентина Войткова

«В Нас на сьогоднішній день діє розпорядження міського голови про посилення соціального захисту саме сімей загиблих, сімей військовослужбовців, а також сімей внутрішньо переміщених осіб. Для того, аби вивчити усі їх потреби та надавати супровід, ми займаємось ними системно. В нас при департаменті соціальної політики діє відділ соціального супроводу, який веде родину від початку тієї біди коли родина отримала сповіщення до надання статусу. Ми знайомимо з усіма тими компенсаціями, допомогами та муніципальними пільгами. Адже ми знаємо, що родини наших полеглих захисників, а також зниклих безвісти та полонених всі вони заслуговують на увагу та повагу, а вже при встановленні статусі відповідно вони користуються й пільгами», – розповідає Валентина Войткова.

Муніципальні пільги у Вінниці, відповідно до комплексної програми основні напрямки соціальної політики:
  • 25 000 гривень – допомога на поховання,
  • 1000 гривень – допомога на домогосподарство в опалювальний період 500 в неопалювальний,
  • 5000 гривень – допомога на оздоровлення дитини,
  • 15 000 гривень – на лікування зубів,
  • 15 000 гривень компенсація за самостійне оздоровлення.
  • Безкоштовний проїзд в міському транспорті,
  • медичні послуги Діагностичного центру безоплатно та за пільговими тарифами,
  • матеріальна допомога з міського бюджету, якщо родини перебувають в складних обставинах,
  • продуктові набори з метою підтримки,
  • психологічна допомога,
  • вивчаються постійно потреби родини з метою надання підтримки,
  • надається безоплатно вторинна правова допомога.

«Крім цього для родин загиблих захисників, з метою інформування, розроблений довідник та створений ТГ- канал. До дня пам’яті загиблих захисників та захисниць кожен член сімʼї отримав по 2684 грн з місцевого бюджету. До Дня Святого Миколая кожна дитина до 18 років з бюджету громади з числа родин загиблих отримає по 3 тисячі гривень.

В громаді Вінниці працюють помічники ветерана, які надають послугу за принципом рівний рівному і сприяють адаптації від військової служби до цивільного життя. Сервісний офіс помічника ветерана утримується на сьогодні, завдячуючи міському голові, депутатському корпусу за кошти місцевого бюджету, тому що на державному ще не затверджений стандарт», – підкреслила керівниця департаменту Соціальної політики Вінницької міської ради.

Звернутись за отриманням допомог та соціального супроводу потрібно в «Прозорий офіс»:

Космонавтів 30 чи Замостянська 7 (другий поверх).

Там потрібно зробити наступні дії:
  • Написати заяву на ім’я міського голови,
  • Додати свідоцтво про смерть,
  • Довідка що загинув при виконанні,
  • Особовий рахунок,
  • Документи про здійснене поховання,
  • Довідку що загиблий член територіальної громади Вінниці,
  • Або довідка що членами територіальної громади є людина (мати, дружина, сестра, брат, діти), яка здійснювала поховання.

За цим пакетом документів також виділяється допомога з Облдержадміністрації. Збирати вдруге й подавати жителям Вінниці не потрібно, бо це зроблять працівники «Прозорого офісу». Розмір допомоги 67 000 тисяч гривень.

«Вже після встановлення статусу такі родини мають право на надбавку через органи пенсійного фонду. Наприклад, якщо це пенсіонер то він має право на надбавку, якщо це член родини загиблого. Ми проводимо системні зустрічі де розказуємо вдовам, матерям, членам сімей, про те які діють в місті пільги. На сьогодні з настанням опалювального періоду надається допомога на домогосподарство в розмірі 1 000 гривень в місяць і 500 гривень в літній період.

Також ми надаємо матеріальну допомогу на оздоровлення. Й доповнили комплексну програму тим, що якщо в родини загиблого є дітки, то їм виплачували 5000 до першого класу, щоб зібрати дитину в школу. Дітям надається і допомога на оздоровлення кожного року 5000 тисяч.

Доповнили програму й для наших захисників, членів їх родин, що вони мають право на безкоштовне лікування зубів. Ми працюємо з нашою стомат-клінікою, яка розташована на Келецькій і якщо потребує лікування чи протезування, в межах 15 000 тисяч відшкодовуємо закладу», – пояснила Валентина Войткова.

Про пільги та виплати членам родин загиблих військовослужбовців розповіли також у Вінницькому обласному територіальному центрі комплектування.
Спеціаліст групи обліку виплат сім'ям загиблих сектору соціальних виплат Вінницького обласного ТЦК та СП Оксана Славінська.
Спеціаліст групи обліку виплат сім’ям загиблих сектору соціальних виплат Вінницького обласного ТЦК та СП Оксана Славінська.

Детально для журналістів Vinnytsia Press Point інформацію роз’яснила головний спеціаліст групи обліку виплат сім’ям загиблих сектору соціальних виплат Вінницького обласного ТЦК та СП Оксана Славінська.

Процес отримання одноразової грошової допомоги (ОГД) у разі загибелі (смерті) військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які були призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві (у випадках, які не передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 168), включає наступні етапи:

Подання заяви та документів
  • Особиста заява в РТЦКСП (кожного члена сімї який має право на виплату)
  • Інші документи відповідно переліку
Перевірка документів, ухвалення рішення комісії про виплату
РТЦКСП – приймає та завіряє документи
– ОТЦКСП – встановлює коло отримувачів, складає висновок, надсилає документи до МОУ
– МОУ – приймає рішення
– МОУ – доводить рішення комісії до ОТЦКСП
– ОТЦКСП – доводить рішення до отримувача
Виплата
МОУ – виділяє кошти

ОТЦКСП – перераховує кошти на рахунок отримувача

Порядок оформлення ОГД (визначено додатком 2 наказу МОУ від 25.01.2023 №45 “Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану”)

Для сімей загиблих військовослужбовців, які проходили військову службу в Збройних Силах України, – до районного (міського) територіального центру комплектування незалежно від місця реєстрації та подають документи:
  • заяву про виплату ОГД;
  • документ, що посвідчує особу;
  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до закону)),- крім осіб без громадянства або іноземців;
  • свідоцтво про смерть військовослужбовця;
  • документ, що підтверджує родинні зв’язки з загиблим (померлим) військовослужбовцем:

а) для дружини/чоловіка – свідоцтва про шлюб;
б) для дитини – свідоцтво про народження дитини;
в) для батьків – свідоцтво про народження загиблого (померлого);
г) для осіб, які перебували на утриманні загиблого (померлого) – документ, що підтверджує перебування на утриманні загиблого (померлого) військовослужбовця.

  • згода на обробку персональних даних;
  • довідка про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України/ повний витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»;
  • рішення місцевої державної адміністрації, виконавчого органу місцевої ради або суду про встановлення над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, опіки, піклування,- для законних представників неповнолітніх дітей загиблого (померлого);
  • відмова, заява, інший правочин, завірений відповідно до Закону України «Про нотаріат» або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (за наявності);
  • рішення суду, яке набрало законної сили та стосується призначення ОГД (за наявності);
  • інші документи щодо призначення та виплати ОГД (за наявності).

Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

День, коли виникає право на отримання одноразової грошової допомоги (ОГД) у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста – дата смерті, що зазначена у свідоцтві про смерть.

Строк для реалізації права на допомогу становить три роки з дня виникнення такого права.

Одноразова грошова допомога розподіляється рівними частинами між всіма отримувачами.

Якщо один з отримувачів допомоги відмовився від своєї частки, ця сума розподіляється порівну між рештою членів сім’ї. Відмова засвідчується нотаріально (за кордоном — у консульстві України).

Якщо після призначення та виплати одноразової грошової допомоги у повному розмірі за її отриманням звертаються інші особи, які мають на неї право, питання щодо перерозподілу суми такої допомоги між особами, які мають на неї право, вирішується за взаємною згодою осіб або в судовому порядку.

Членам сім’ї загиблого, які перебувають за кордоном або на тимчасово окупованій території:

Для отримання частки допомоги таким особам необхідно звернутися до будь-якого ТЦКСП, розташованого на підконтрольній території України, не пізніше 3-х років з дати смерті, зазначеної у свідоцтві про смерть. Оформлення допомоги відбувається на загальних підставах.

У разі подання заяви представником за довіреністю, вона засвідчується нотаріусом (за кордоном — консульством України). Заява підписується особисто або представником за законом (для неповнолітніх дітей та осіб, які визнані за законом недієздатними).

Для сімей загиблих військовослужбовців, які проходили військову службу в інших військових формуваннях (Нацгвардія, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки МО, Держспецзв’язок, Державна прикордонна служба, Державна спеціальна служба транспорту та ін.), – безпосередньо до цих формувань. (визначено розділом 1 наказу МОУ від 25.01.2023 №45 “Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану”)

Попередня публікаціяВ селі на Вінниччини можуть створити картинку для роспропаганди
Наступна публікаціяНа чотирьох вулицях у Вінниці буде до вечора відключене водопостачання