Чому жінкам варто займатись карате: фізичне та психологічне відновлення

Карате — це не лише бойове мистецтво, а й чудовий спосіб для жінок залишатися в хорошій фізичній та психологічній формі. Особливо у складні часи, такі як війна, карате може стати джерелом енергії, підтримки і внутрішньої рівноваги.

Журналісти Vinnytsia Press Point, побували на одному з занять дорослої групи жінок в клубі Зендокай Карате “FOX”.

Тренерка Наталія Пульнікова розповіла, про особливості жіночого карате та відчуття жінок, які вже займаються. Адже саме цей стиль — Зендокай Карате має особливості, завдячуючи яким добре підходить для отримання навичок самооборони.

«Будь-які тренування з тренером будуть корисні для жіночого організму. Не таємниця, що фізична форма, гормональний фон тісно пов’язані з емоційним здоров’ям. Тому, коли ми всі переживаємо велику кількість стресів від війни, новин, повітряних тривог та інших чинників, варто підтримувати себе у хорошій формі. Особливо це стосується жінок, адже навантаження на жінок в цей час шалене. Емоційне навантаження призводить до стресів та депресій тож треба допомогти своєму організму впоратись з цим випробуванням», – каже Наталія Пульнікова.

Це чудова можливість для жінок не лише покращити фізичну форму, але й знизити рівень стресу, знайти нових друзів та зміцнити впевненість у собі, переконана тренерка.

«Надихнув мене ходити на заняття мій син, він уже чотири роки займається тут. І наша Наталія Федорівна і всі батьки ми вже, як одна сім’я», – каже Світлана, одна з жінок, які займаються в групі.

Вона відзначає, що займається лише два тижні, але вже помітила, що стала набагато спокійніша.

На тренуванні жінки впевнено відпрацьовують удари, кидають одна – одну на татамі. Тренерка підходить до кожної поправляє удари, показує та пояснює. Жінки займаються весело, сміються й жартують зрештою заняття затягується ще на пів години.

Фізична активність для підтримки здоров’я та тонусу

Карате передбачає різноманітні вправи, які допомагають зміцнювати м’язи, розвивати гнучкість та покращувати координацію. Заняття карате також підвищують витривалість, зміцнюють серцево-судинну систему та покращують рухливість суглобів.

«На заняття мене мотивувало бажання покращити своє здоров’я та фізичний стан. А також у мене син ходить тож вирішила разом з ним», – каже Інна, яка займається вже два місяці.

За словами Інни, заняття дуже подобаються і вона вже відчуває результат — покращення свого фізичного стану.

Психологічне розвантаження та зниження стресу

Психологічне здоров’я є не менш важливим, особливо під час війни та кризових ситуацій. Карате — це чудовий спосіб виплеснути накопичені емоції та агресію через фізичну активність. Тренування вчать контролювати не лише своє тіло, але й свідомість, що допомагає зміцнювати внутрішню силу та зосередженість.

Після заняття жінки сідають на татамі та обговорюють прогрес у навчанні та різні психологічні моменти. У дружньому колі вони діляться своїми досягненнями та емоціями і здається зовсім не хочуть розходитись.

Фахова думка — Психолог Діана Мороз

“Заняття карате, як один із видів фізичної активності, добре стимулюють вироблення гормонів ендорфінів — природних опіоїдних сполук, які діють на жіночий організм як природні анальгетики. Вони також мають потужний антидепресивний ефект, створюючи почуття ейфорії та радості, що безумовно покращує настрій.

Займаючись карате, жінки також підвищують рівень серотоніну в мозку, який регулює настрій, сон, апетит і психічний стан — що особливо важливо в сучасних умовах.

Фізична активність викликає невеликий стрес, який призводить до виділення норадреналіну та адреналіну — ви, можливо, не знали про це. Регулярні тренування допомагають жіночому організму адаптуватися до стресових ситуацій і сприяють гарній саморегуляції гормонів стресу.

Проте не лише гормони мають значення: займаючись спортом, жінка стає впевненішою в собі та підвищує самооцінку, що позитивно впливає не лише на стосунки із собою, але й із близькими”.

Попередня публікаціяУ Стрижавській громаді відкрили ліцей після капітального ремонту. ФОТО
Наступна публікаціяЗахопіть парасольку: Прогноз погоди у Вінниці на п’ятницю