Кіберполіція застерігає від нової шахрайської схеми, яка активно поширюється через месенджери. Зловмисники надсилають повідомлення з пропозиціями легкого заробітку, заманюючи людей до участі в «популяризації» товарів на відомому маркетплейсі.

Суть шахрайства полягає в тому, що користувачам пропонують купити товар і продати його на іншому сайті, що контролюється злочинцями. Тим, хто погоджується, спочатку дійсно надходять невеликі виплати на їхні банківські картки, щоб створити враження легітимності схеми. Однак згодом учасників просять зареєструватися на підозрілому сайті та виконувати інструкції «менеджерів», здійснюючи операції купівлі-продажу.

Для цього користувачі повинні поповнювати свій баланс, переводячи власні кошти на вказані шахраями банківські рахунки. Щоб отримати свої гроші, їх змушують знову переказувати кошти. Цей процес триває доти, доки жертви не розуміють, що стали частиною шахрайської схеми.

Як захиститися?

Не варто довіряти подібним пропозиціям навіть на початкових етапах, адже це призводить до втрати коштів. Уникайте переходів за підозрілими посиланнями та завжди перевіряйте сайти, на яких вводите платіжні дані.

Якщо ви випадково передали дані своєї банківської картки на підозрілому ресурсі, негайно зверніться до банку за номером, зазначеним на звороті картки, і вимагайте блокування коштів. Якщо гроші вже зникли, зверніться до банку отримувача для блокування та повернення коштів.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, негайно повідомте кіберполіцію за посиланням: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.

Додаткову інформацію щодо безпеки платежів в інтернеті можна знайти на сайтах НБУ та Держспецзв’язку: https://promo.bank.gov.ua/payment-security/internet.html.

Попередня публікаціяВінничан запрошують на майстер-клас із виготовлення свічок із вощини
Наступна публікаціяЯка вартість навчання у мистецьких школах Вінницької громади