Художниця-керамістка Вікторія Белявська розробила спеціальні тарілки для людей, які їдять однією рукою, для київської раменної. Ці тарілки призначені для осіб з ампутованими кінцівками, церебральним паралічем, паралічем Ерба, хворобами моторних нейронів, інсультами, остеоартритом чи переломами.

The Village Україна дізналася, як користуватися цим посудом, навіщо він потрібен і як можна його вдосконалити.

Історія створення тарілок

Вікторія Белявська, майстриня, що спеціалізується на кераміці, стала першою в Україні, хто розробив тарілки для людей, які їдять однією рукою. В коментарях до її дописів часто можна зустріти людей, які не замовляють страви, що вимагають ножа і виделки, через сором, або звертаються за допомогою до близьких, щоб нормально поїсти.

Ідея створення таких тарілок не нова. Вікторія натрапила на подібний посуд на американському Amazon. Розробка спеціальних тарілок почалася в середині 20 століття для допомоги ветеранам Другої світової війни. Інженери, дизайнери та ерготерапевти працювали над створенням таких тарілок.

Час виготовлення тарілки та її особливості

Процес виготовлення тарілки може бути досить тривалим.

«Один день я займаюся ліпленням форми, а потім її очищенням. Тарілки сохнуть 5–7 днів, після чого їх відправляють на випал в муфельну піч на 16–20 годин», – розповідає Вікторія Белявська. Після цього тарілки потрібно покрити глазур’ю та знову запекти.

Оскільки у Вікторії є маленька піч, вона не може одночасно запікати більш як вісім тарілок.

«Я завжди повідомляю замовникам, що термін виготовлення становить 14 робочих днів, за умови, що немає проблем з електропостачанням», – додає вона.

Як користуватися тарілками для однієї руки

Тарілки обладнані спеціальними штифтами, які розташовані на різних відстанях. «Це дозволяє їжі менше рухатися по тарілці, що спрощує процес їжі», – пояснює Вікторія.

  •  Між штифтами можна покласти будь-які продукти й нарізати. Наприклад, у найширшій частині тарілки можна закріпити шматок м’яса, бутерброд, яєчню, у менші, «трикутні» комірки порізати помідори або інші овочі.
  • Високий задній край тарілки допомагає захоплювати маленькі шматочки їжі.
  • Також на тарілці є спеціальне місце, де ложкою можна захопити соус.
  • Передній край тарілки нижчий, що забезпечує зручність під час нарізання їжі.
  • Також для тарілок треба силіконові килимки або силіконові ніжки, щоб посуд не совався по столу.

Індивідуальне замовлення тарілок та ініціатива для військових і ветеранів

Тарілки можна замовити також індивідуально. Вікторія Белявська пропонує долучитися до ініціативи та «підвісити» тарілку для військових і ветеранів. Наразі українці вже «підвісили» дев’ять тарілок. Участь у ініціативі можна взяти за посиланням, а вартість однієї тарілки становить 700 гривень.

Це ще не фінальна версія тарілок – вони будуть тестуватися, змінюватися та вдосконалюватися для підвищення зручності використання.

Попередня публікаціяВінницька область отримала 2400 доз вакцин від вітрянки
Наступна публікаціяКлінічний Центр інфекційних хвороб у Вінниці очолила нова керівниця