Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з “копійка” на “шаг” з метою відновлення історичної справедливості. Про це йдеться в офіційному релізі Нацбанку.

Зміна назви покликана сприяти дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу. На думку Нацбанку, повернення назви “шаг” надасть українським монетам їхню власну ідентичність.

Крім того, цей крок сприятиме очищенню грошової системи від російського впливу та підтримає процеси дерусифікації та деколонізації. Відновлення національних традицій у грошовому обігу є актуальним, вважають у Нацбанку.

Регулятор вже розробив відповідні законодавчі пропозиції, згідно з якими співвідношення між “копійкою” та “шагом” залишиться 1:1. Також передбачається розробка нового дизайну монет і визначення порядку та строків вилучення “копійок” з обігу. Після узгодження з державними органами законопроєкти будуть направлені на розгляд та схвалення Верховною Радою.

Голова Нацбанку Андрій Пишний сподівається, що регулятор розпочне карбування шагів уже у 2025 році.

Історія українського “шагу” сягає часів Гетьманщини і тривала до періоду Української Революції 1917-1921 років, коли ця дрібна монета активно використовувалася. Проте 2 березня 1992 року Президія Верховної Ради України затвердила назву “копійка”, що стала офіційною для розмінних монет.

Попередня публікаціяЗа якими адресами у Вінниці сьогодні ремонтуватимуть мережі
Наступна публікаціяМолодіжний центр «Квадрат» запрошує на бізнес-форум «Зараз»