До 33-ї річниці Незалежності України Національний банк України представив оновлені банкноти, додавши до їхнього дизайну гасло сучасної України: “СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!”.

Голова Національного банку України Андрій Пишний зазначив: “Національна валюта, як і інші державні символи, є невід’ємним атрибутом незалежної держави. Гроші – це не лише платіжний засіб або міра вартості, а й символи, що кожен з нас тримає в руках щодня. Відзначаючи стійкість нашого народу та закарбовуючи цей переломний момент в історії нашої нації, ми додали до всіх банкнот наше гасло, яке сьогодні звучить по всьому світу”.

Коли з’являться оновлені банкноти в обігу?

Національний банк України буде поступово вводити в обіг модифіковані банкноти в межах планового випуску:

  • з 8 серпня 2024 року – номіналами 500 та 1000 гривень;
  • з 23 серпня 2024 року – номіналом 50 гривень;
  • у наступні роки – номіналами 20, 100 та 200 гривень.

Банки та СІТ-компанії отримуватимуть ці банкноти з дати їх введення в обіг для подальшого розповсюдження серед клієнтів.

Оновлені банкноти залишаться законним платіжним засобом і будуть використовуватися нарівні з банкнотами попередніх років випуску, обов’язковими для приймання на всій території України без жодних обмежень. Спеціально обмінювати старі банкноти громадянам не потрібно.

Нові банкноти вводяться для заміни зношених та пошкоджених грошей і забезпечення готівкового обігу необхідними коштами, що також сприятиме підвищенню якості готівки в обігу. З часом вони замінять зношені банкноти зразків 2014–2019 років.

Який вигляд мають модифіковані банкноти?

На зворотному боці банкнот у правому верхньому куті розміщено гасло: “СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!”. Інші елементи дизайну та захисту відповідають банкнотам номіналами 500 гривень зразка 2015 року, 1 000 гривень зразка 2019 року та 50 гривень зразка 2019 року. Їхні зображення та описи можна знайти на офіційному сайті Національного банку України.

Крім того, на лицьовому боці банкнот розміщено підпис Голови Національного банку Андрія Пишного та зазначено рік випуску.

Попередня публікаціяСьогодні вночі на Вінниччині збивали “шахеди”
Наступна публікаціяЗа минулу добу рятувальники ліквідували 13 пожеж в екосистемах