Прокуратура Вінниччини: підсумки півріччя та резонансні справи

Сьогодні у Вінниці відбулася зустріч керівника прокуратури Вінниччини Олексія Хімченка з представниками засобів масової інформації. Під час заходу Олексій Хімченко підбив підсумки роботи прокуратури за перше півріччя 2024 року та розповів про хід розслідувань найбільш резонансних справ.

Резонансні справи: від митрополита Іонафана до Таїсії Повалій

Однією з ключових тем зустрічі стало обговорення судових вироків у справах, пов’язаних із зазіханням на територіальну цілісність України, глорифікацією ворога та протиукраїнською пропагандою. Серед фігурантів цих справ – сумнозвісний митрополит Іонафан.

За словами очільника прокуратури області, основним пріоритетом роботи залишається встановлення всіх осіб причетних до вчинення злочинів проти національної безпеки України. Забезпечення невідворотності їх покарання, фіксація всіх воєнних злочинів, які скоюють на території нашої держави та збір доказів, підготовка інформації для притягнення до відповідальності. Від початку року, за процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури, до суду передано 53 обвинувальних акти, що пов’язані зі збройною агресією рф. 19 особам вже призначено реальну міру покарання.

«Один з яскравих прикладів, вироком апеляційного суду було підтверджене рішення суду першої інстанції та призначено реальну міру покарання, до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна, митрополиту Тульчинської єпархії УПЦ МП Іонофану.

Та, він зіграв, напевне, одну з ключових ролей, за останнього обміну військовополоненими, який неодноразово зривався. Це було пов’язано з тим, що спочатку він подавав заяву про його обмін, потім він відмовлявся від обміну. Сам обмін відбувся лише після того, як судом апеляційної інстанції його було визнано винним у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки», – розповів Олексій Хімченко.

Прокуратура Вінницької області спільно з СБУ активно розслідує справи щодо місцевих поплічників ворога. Було проведено слідство, визначено склад злочину та доведено обвинувачення у суді проти українських публічних осіб, яких підозрюють у зазіханні на територіальну цілісність України. Зокрема, серед таких осіб опинилася колись популярна співачка Таїсія Повалій.

Олексій Хімченко наголосив, що прокуратура Вінниччини веде плідну роботу у виявленні порушень законодавства та розслідуванні економічних злочинів. Прокуратура робить усе можливе для забезпечення законності та правопорядку в регіоні.

Детальніше про роботу прокуратури Вінниччини та резонансні справи дивіться у відео:

Попередня публікаціяДобірка дозвілля для вінничан на вікенд 12-14 липня
Наступна публікаціяДля вінницьких підлітків стартував проєкт «Простір можливостей»