У Вінницькій області правоохоронці розкрили чергову схему незаконного виїзду військовозобов’язаних чоловіків за межі країни. Організатором схеми виявився 46-річний уродженець Донеччини, який тимчасово проживає на Хмельниччині. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За даними Головного управління Нацполіції у Вінницькій області та Вінницької обласної прокуратури, оперативники, прикордонники та співробітники міграційної поліції виявили канал у месенджері, де військовозобов’язаним пропонували послуги з виїзду за кордон для уникнення мобілізації. Клієнтам надавали попередні інструкції та оголошували вартість послуг, яка становила 37 тисяч гривень.

Після погодження умов, особам надавався доступ до іншого каналу зв’язку, де вони отримували вказівки щодо маршруту та контакти водія, який мав забезпечити перевезення в об’їзд блок-постів до місця незаконного перетину кордону.

Організатор схеми сприяв незаконному перетину кордону 10 громадянам України призовного віку поза пунктами пропуску на територію Республіки Молдова. Разом з іншим водієм він планував перевезти призовників повз застави та блок-пости до місця пішого перетину кордону.

На двох автошляхах у напрямку кордону з Придністровським регіоном Молдови прикордонники зупинили три автомобілі. У двох легковиках знаходилися 10 чоловіків разом з водіями, а в іншому авто – водій та 4 пасажири. Загалом 14 чоловіків з різних регіонів України намагалися незаконно виїхати за кордон.

Стосовно затриманих склали протоколи про вчинення адмінправопорушення за ст. 204-1 КУпАП. Під час обшуків у водіїв вилучили транспортні засоби, понад 55 тисяч гривень та мобільні телефони. Слідчі звернулися до суду з клопотанням про арешт вилучених речових доказів.

Організатору схеми повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), що передбачає до 9 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Наразі триває досудове розслідування, встановлюються інші особи, причетні до цього кримінального правопорушення. Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Попередня публікаціяЯк стати на облік у ТЦК, якщо проживаєш не за місцем прописки?
Наступна публікаціяВінницький центр реабілітації «Гармонія» відзначив 17 річницю з дня заснування