Володимир Бассараб, колишній військовий, який у 2014-2015 роках захищав Дебальцеве на Донеччині, зараз займається підприємницькою діяльністю у Тростянці. Після отриманого на фронті поранення він провів понад три роки на лікуванні і нині має другу групу інвалідності. Але Володимир не з тих, хто може сидіти без діла.

Поштовхом до розвитку ветеранського бізнесу став конкурс «Підтримка мікропідприємництва ветеранів та їхніх родин: від ідеї до реалізації на Вінниччині». Володимир Бесараб став одним з десяти переможців і отримав кошти на реалізацію своїх задумів.

Проєкт реалізовується ГО «Соціальний центр Вінниччини» спільно з «Українським ветеранським фондом» Мінветеранів у межах ініціативи #ВАРТО+ГО за підтримки БФ «МХП-Громаді», який впроваджує програму реінтеграції та реадаптації захисників «МХП Поруч».

Маючи досвід у сфері харчування, Володимир вирішив розширити свій бізнес, який зараз пропонує різноманітні продовольчі товари та напої. Він додає до асортименту піцу та шаурму, аби залучити нових клієнтів.

“Більшість нашої продукції зараз — це суші, зазвичай, на доставляння”, — розповідає Володимир. “Враховуючи побажання відвідувачів, ми вирішили додати ще й піцу та шаурму.”

Для підтримки бізнесу на належному рівні Володимир вивчає тренди в галузі та адаптує меню до сучасних смаків. Він активно веде сторінку в Instagram, щоб формувати лояльність клієнтів та рекламувати продукцію.

Розширення послуг вимагає впровадження нових технологій, а це потребує додаткових витрат. “Допоміг конкурс «Підтримка мікропідприємництва ветеранів та їхніх родин: від ідеї до реалізації на Вінниччині», у якому я став одним із переможців”, — розповідає Володимир. Кошти гранту він використав для придбання нового устаткування.

В межах проєкту місцеві ветерани та їхні родини змогли пройти безоплатне навчання з основ ведення бізнесу та отримати по 100 000 грн на відкриття або розвиток власної справи. Загальний бюджет грантів склав — 1 млн гривень.

Розширення асортименту послуг дозволить підвищити конкурентоспроможність закладу та запропонувати продукт, якого поки що не мають конкуренти. Вдале розташування закладу поблизу автовокзалу та стала клієнтська база дають впевненість у майбутньому успіху.

“Зараз продаю готові страви в одній точці та придбав ділянку землі ближче до центру, аби в майбутньому перенести туди всю випічку”, — ділиться Володимир. “На старому ж місці буде паб.”

Вже за місяць-два у Тростянці можна буде ласувати смачною піцою та шаурмою. Володимир активно працює над розширенням штату працівників — одну людину вже взяли на стажування.

Володимир Бассараб — приклад того, як можна знайти новий шлях у житті, попри всі труднощі. Його підприємницький хист та невпинна праця надихають і показують, що немає нічого неможливого.

Як впливає воєнний час на його підприємницьку діяльність і чи можливо розвиватися в таких умовах?

“Звісно, впливає негативно. Багато кому сьогодні — не до смаколиків та вишуканих страв. Поменшало й відвідувачів особливо чоловічої статі”, — розповідає Володимир. “Ця ситуація змушує шукати різні варіанти — як залучати клієнта, пропонувати йому нові продукти, кращі умови… З іншого боку, потрібно платити за оренду, електроенергію (особливо взимку, коли витрати йдуть на опалення), зарплату, податки… Однак при уважному вивченні ситуації, ретельному доборі працівників, грамотному господарюванні та обслуговуванні нічого неможливого немає.”

Володимир не зупиняється на досягнутому і постійно вдосконалює свій бізнес. “Кілька видів піци, виготовленої в кафе, вже скуштували окремі відвідувачі. Відгуки — якнайкращі. До того ж клієнти можуть спостерігати за процесом приготування та обирати інгредієнти для своєї піци.” Популярності закладу додає й впровадження акційних сетів та доставлення продукції на онлайн-замовлення.

 Володимир не забуває про своїх фронтових товаришів. Здається, справи у підприємця йдуть все краще. Однак, поринувши в розширення та вдосконалення власної справи, Володимир Бассараб не забуває й про фронтових товаришів, допомагає, чим може. Маючи технічну освіту, він також працює на одному з підприємств помічником головного інженера з виробництва FPV-дронів.

Окрім цього, ветеран продовжує своє навчання. “Розуміючи всю важливість глибокого володіння юридичними знаннями, завершив навчання в магістратурі університету управління і права.”

Життя відкриває для Володимира нові горизонти та можливості, і він з радістю відповідає на ці виклики, долаючи труднощі та проблеми.

До Теми: На Вінниччині десять бізнесів ветеранів отримали по 100 тисяч гривень на розвиток та започаткування власної справи

 

Попередня публікаціяНові докази: СБУ виявила уламки ракети Х-101 на місці трагедії в «Охматдиті»
Наступна публікаціяДвоє маленьких пацієнтів з “Охматдиту” продовжать лікування у Вінниці