Важливою складовою сільського господарства є багатопрофільне тваринництво, від якого залежить постачання ринку висококалорійними продуктами харчування – м’ясом, молочними продуктами, яйцями тощо.

Про стан і розвиток галузі повідомили в Головному управлінні статистики Вінницької області.

За підсумками 2023 року Вінницька область зайняла перше місце серед регіонів України з виробництва м’яса, третє – з виробництва молока і за кількістю великої рогатої худоби.

У 2023 році господарствами всіх категорій реалізовано на забій 665,1 тис. т сільськогосподарських тварин у живій вазі (на 0,9% більше порівняно з 2022 роком), 596,2 тис. т молока (на 5,5% менше) та 633,6 млн яєць (на 4,6% більше).

«Негативною тенденцією розвитку тваринництва є зменшення кількості сільськогосподарських тварин. Порівняно з 2022 роком у господарствах Вінниччини кількість великої рогатої худоби зменшилась на 8,2% (по Україні – на 6,5%), зокрема кількість корів – на 7,0% (по Україні – на 6,6% менше), птиці – на 7,3% (по Україні – на 2,4% більше), овець і кіз – на 2,4% (по Україні – на 3,7% менше). Проте, кількість свиней збільшилася на 1,3% (по Україні – на 2,9% більше)», – йдеться у повідомленні.

Продуктивність худоби та птиці тісно пов’язана з кормовою базою. У 2023 році витрати кормів на годівлю всіх видів худоби у підприємствах становили 1669,0 тис. т кормових одиниць, зокрема концентрованих – 1531,2 тис. т, з них комбікормів – 1370,6 тис. т.

Попередня публікаціяГоловнокомандувач ЗСУ нагородив бійців 9-го мотопіхотного батальйону “Вінницькі Скіфи”
Наступна публікаціяУ вінницькому терцентрі безплатно навчають відвідувачів англійської