Міністерство охорони здоров’я виступає проти черг та зайвих обстежень для отримання медичних довідок для дитячих садочків та шкіл.

“Ми скасували ці морально застарілі норми і будуємо нову систему профілактики, орієнтовану на реальні потреби кожної дитини”, — зазначає міністр Віктор Ляшко.

Уніфікована довідка та новий порядок оглядів

Зараз для вступу дитини до будь-якого закладу освіти видається уніфікована довідка № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)». Огляд проводить сімейний лікар, що включає збір анамнезу, фізикальне обстеження, перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів, вимір зросту та ваги, дослідження зору, слуху та постави. У разі виявлення порушень або хвороб дитину направляють до лікаря-спеціаліста. Обов’язково перед садочком та школою дитину оглядає стоматолог.

Гнучкість у проведенні медичних оглядів

Дитина може пройти медичне обстеження в будь-який зручний час протягом року, і результати будуть чинні рік з дати проходження. Огляди для вступу до закладів професійної, фахової передвищої та вищої освіти проводяться лише на вимогу закладу.

Новий наказ та обов’язкові щеплення

Відповідні зміни затверджено наказом №1351 від 25.07.2023 «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку». Медичні профілактичні огляди учнів закладів середньої освіти залишаються обов’язковими і проводяться щорічно. За результатами таких оглядів також видається довідка № 086/о.

Для отримання довідки у дитини повинні бути обов’язкові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

 

Попередня публікаціяНа Вінниччині оцифрують генеалогічні документи з архівів
Наступна публікаціяМагнітні бурі в липні 2024 року: графік та поради щодо захисту