В Україні існує ризик спалахів гепатиту та холери через відключення електроенергії. Це може бути пов’язано з припиненням водопостачання, яке виникає через обмеження в енергопостачанні, зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю BBC.

За словами Ляшка, Україна опинилася в «критичній ситуації, аналогічній тій, що виникла під час підриву Каховської дамби». Відключення електроенергії та атаки на енергетичні об’єкти призводять до припинення водопостачання, що сприяє поширенню інфекційних захворювань через воду.

«Торік ми вже стикалися зі спалахами вірусного гепатиту А, пов’язаними з водою. Тому центри контролю профілактики та комунальні служби працюють інтенсивно, щоб запобігти поширенню інфекції», – зазначив міністр охорони здоров’я.

Він також додав, що наразі спостерігається збільшення випадків гастроентероколітів невідомої етіології та інших захворювань. Хоча випадків холери ще не зафіксовано, система активізувала моніторинг епідеміологічної ситуації для своєчасного виявлення можливих інфекцій.

Ляшко наголосив, що «найбільша загроза» полягає у поширенні інфекційних хвороб через недостатню гігієну. Він підкреслив важливість вакцинації під час війни, закликавши громадян не відмовлятися від необхідних щеплень.

«Зараз ми перебуваємо в епідемічному сезоні, і це для нас є однією з ключових точок. Посилили епідмоніторинг, виявляємо всі випадки діарей, інші симптоми, використовуючи тест-системи для дослідження, щоб не пропустити жодного випадку», — зазначив міністр охорони здоров’я України.
Попередня публікаціяУ Вінниці триває курс “Вільна українська”
Наступна публікаціяНа Вінниччині відкрили дошку на честь старшого солдата «Червоної Калини»