На Скіфських валах поблизу Немирова відбувся MITHOGENESIS 2024

Відкриття Міжнародного Фестивалю мистецтва довкілля MITHOGENESIS відбулось у Вінниці наприкінці минулого тижня. Ленд-арт проєкти фестивалю художники традиційно втілювали на локації з багатотисячорічною історією захисних валах поблизу містечка Немирів. Виставку робіт минулих фестивалів влаштували в галереї ХХІ.

 У 2024 році екстремальний зимовий формат «Міфогенезу» було змінено на “теплий” формат, який відбувається на межі весни та літа, з додатковою назвою «ПРОквитіння».

Цього року у проєкті взяли участь 30 митців з різних міст України та США.

Журналісти Vinnytsia Press Point побували на локаціях фестивалю та підготували фото та відео для наших читачів.

Скіфські вали влітку видовище неймовірне, попід самі вали посаджені соняхи та пшениця, а за ними цілий недоторканий світ квітів, трав та сонця.

Йдемо за куратором фестивалю Олександром Никитюком й дивуємось природному різноманіттю. Тут попри стежку росте полин і кропива, зустрічаються велетенські лопухи і безліч польового квіту серед високих трав. Тут на багатокілометровій території є озеро, ділянки з лісом та степом, які зачаровують природною красою.

На одній з локацій нас очікує перформанс, а дорогою цілий природний світ. Добираємось крокуючи стежкою по валах й куди сягає око не видно людської присутності. Під час перформансу художниця в костюмі з рослин постає справжньою кікіморою на одному з валів вона підіймає руки і рухається, але все одно сприймається частиною довкілля.

Одна з художниць на іншій локації ловить хмари у коло з рослин, а посеред ставку пливе квадрат з квітами це вже робота Олександра Никитюка.

«На цьогорічному Міфогінезі змінено формат. Завжди був зимовий фестиваль, цього року ми вирішили зробити фестиваль на кордоні весни і літа. Темою фестивалю ми вибрали «ПРОквитіння», як побажання процвітання нашій державі і закінчення війни», – каже куратор фестивалю Олександр Никитюк.

Як це було дивіться на світлинах та відео:

 

Фестиваль мистецтва довкілля “МІTHOGENESIS” відбувається в рамках проєкту #EU4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine. Захід проходить в рамках реалізації Стратегії розвитку культури ВМТГ до 2025 року.

Організатори: ГО «Лабораторія актуальної творчості» спільно з Департаментом культури Вінницької міської ради.

Попередня публікаціяНа Вінниччині витягли зі ставка тіло 17-річного хлопця
Наступна публікаціяСьогодні на Вінниччині застосовуватимуть графіки погодинних відключень