У Вінницькій області зафіксовано значне зростання випадків кашлюку впродовж 2024 року, порівняно з минулим періодом. За даними обласного департаменту охорони здоров’я, за перші чотири місяці цього року вже зареєстровано 133 випадки, а лише протягом травня їх кількість збільшилась на 177, загалом склавши 310 випадків.

Цей стрімкий ріст пояснюється недостатньою імунізацією. Як зазначає генеральний директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ігор Матковський, накопичені недоліки в щепленні, спричинені роками занедбання, призвели до цього спалаху. Однак, для ефективного контролю епідемії необхідно, щоб щонайменше 70% населення було щеплено проти кашлюку. Зараз же, в області існує дефіцит в щепленні в майже 20%.

Попри те, що дорослі також можуть захворіти на кашлюк, вакцинація для них не передбачена. Щодо дорослих, які захворіли, рекомендується ізоляція та контроль сімейного лікаря, особливо якщо вони мають супутні захворювання, такі як легеневі захворювання.

Попередня публікаціяУ Вінниці шістьох військових нагородили орденами «За мужність» III ступеня
Наступна публікаціяСпортсмени з Вінниці завоювали 15 медалей на чемпіонаті Європи з сумо