20 травня у театрі ім. М. К. Садовського відбулося прем’єра мюзиклу «Ти [Романтика]» проєкту МУР про митців Розстріляного відродження.

29 лютого цього року вийшов однойменний альбом. Він дуже швидко завірусився. Відгуки — від захоплення до критики. Але що б не казали про мюзикл у мережі, квитки на виставу «Ти (Романтика)» в Жовтневому палаці розкупили за 15 годин після відкриття продажів.  У Львівській опері – за добу.

Зараз проєкт проводить тур українськими містами, і місць на ще один показ у Вінниці 28 червня теж вже немає. Але нещодавно відкрився продаж на 22 вересня, тому шукайте квитки тут.

Про що мюзикл  «Ти [Романтика]»?

“«Ти [Романтика]» – перший в Україні мюзикл про письменників Розстріляного відродження.  Хвильовий, Курбас, Сосюра, Семенко…  Імена, притрушені пилом шкільних підручників – стають основними героями театрального дійства.”, – зазначається в опису альбому.

Головні герої — письменники, що живуть у харківському будинку “Слово”, нова хвиля української літератури 20-30 років минулого століття, яку потім знищила радянська репресивна машина. Актори розповідають найяскравіші моменти та подробиці життя митців та проводять паралелі з сучасністю.

“Ми писали цей альбом (який став основою для мюзиклу – ред.), чітко проводячи паралелі з сучасністю:

В нас В. Сосюра – у Третій Штурмовій, Курбас – тримає “культурний фронт”, поки на війні “майбутні режисери, драматурги, Корифеї…”, а доля Тичина – нагадує долю людини на окупованих територіях, яка все ще намагається зберегти гідність, навіть за таких обставин, і зробити хоч щось для своєї нації. Хвильовий – той, хто не витримує “інформаційного потоку жахів і смертей”, що несеться на тебе щодня, а Михайль Семенко – повчає слухачів дешевою провокацією, потім додаючи “Ну а публіці то що? Вона ласа до видовищ…”. “

Як пройшла вінницька прем’єра? Повітряні тривоги і нестихаючі оплески вдячних глядачів

О шостій вечори, коли мав розпочатися мюзикл до дверей театру Садовського все ще тягнулась черга. Коли всі глядачі все ж таки зайшли до зали пролунала повітряна тривога. Але після відбою десь за пів години театр знов був повний.

І хоча багато хто чув альбом, який перетворився у мюзикл, було не зовсім зрозуміло чого очікувати від вистави. Але мюзикл вийшов дуже динамічним, яскравим, емоційним. На сцені крім акторів були балет та музиканти. В деяких епізодах актори з’являються безпосередньо в залі та взаємодіють з глядачами. Паралелі з сучасністю про які казали учасник проєкту іноді змушують забути глядачів про те, що головні персонажі не сучасники, а живуть у минулому сторіччі.

Особливо коли від імені Сосюри звучить: 

“Що сталося потім — навіть страшно розповісти

Тіла падали на землю, їх зривало, наче листя

Алмазна і Дебальцеве — місця моєї слави

Втоплені у крові, місця моїх кошмарів

Взагалі я, звісно, лірик, такий і позивний

Але коли занесло у Третій штурмовий

Третій Гайдамацький — вриватись так вриватись!

Багнетом бий у шию — і не озиратись

У солдата є наказ, сльози будуть потім”

А потім герой Курбаса каже:

“Європа ще не раз підніметься у захваті

Фрустрації, у залі українська і овації

Київ взято білими! — Будуєм декорації!

Червоні вже за схилами! — Будуєм декорації!

Курбас, не по силу це! — Ватуля, де вібрації?

Це тексти Куліша, а не маніфестації”

Він дума взагалі про щось, окрім театру?

Навколо йде війна! Їй-богу, к психіатру

Ну і в майже фінальний композиції:

“Ми зустрінемось з тобою Там де 20.000 льє

Там де Плужник і ДаВінчі Там де зло нас не знайде

Там де Ратушний і Курбас Там ніхто не нападе

Там де буде Примаченко Малювати Семенкá

Там де цілі всі будинки І не знищені міста

Там де уряд УНР Святкуватиме сто років

Там де голоду нема І сади замість окопів

Там де сонячний Тичина Там, де друзі всі живі

Ми зустрінемось з тобою Десь у твоїй голові”

Десь під кінець знов звучить повітряна тривога. Актори вимушені завершити виставу раніше. Глядачі аплодують стоячи. Оплески довго не стихають. Співзасновник «МУР» Олександр Хоменко пояснює, що зараз, вони мали б вийти на біс з фінальною піснею “Це ще не кінець” та провести аукціон – збір на потреби бійців Третьої Окремої Штурмової. Але через повітряну тривогу вимушені завершити зараз. Та просить всіх приєднатися до збору на своїй сторінці в інстаграм. Глядачі проводжають акторів оплесками.

Що таке МУР?

Проєкт МУР створений під час повномасштабної російсько-української війни українськими митцями з Києва та Донецька. До його складу входять: Олександр Хоменко (тексти, речитатив), Віктор Ткаченко (тексти, музика, саундпродакшн) і Микола Шмундир (речитатив, піар). Саму назву МУР позичили в Мистецького українського руху. Так називалась організація українських письменників, які проживали в таборах переміщених осіб у Німеччині після Другої світової війни.

У соцмережах гурт зібрав навколо себе багатотисячну аудиторію. Документальні відео музикантів про історію Щедрика, Павла Тичину, Івана Багряного, Василя Стуса й Василя Симоненка стали найпопулярнішим освітнім контентом про українську літературу в Instagram. На рахунку гурту – два студійні релізи: «МУР Vol. 1» та «Захалявна книжечка» (2022). До них увійшли пісні на вірші Івана Франка, Василя Стуса, Миколи Вінграновського, Павла Тичини, Василя Симоненка, Юрія Іздрика та інших українських поетів.

Цікаво як з’являються проєкти на перетини театру, музики та поезії, кожен з яких по своєму унікальний. І багато хто намагається зараз переосмислити минуле та подивитися на історичних постатей не з точки зору персонажів з підручників, а як на живих і часто неоднозначних людей.

І це не тільки про вихідців з центру сучасного мистецтва  “ДАХ” типу Dakh Daughters та DakhaBrakha. Хоча і про них теж. Наприклад, DakhTrio, зараз виступає у Києві з музичною виставою  – «Тичина: феномен доби» за віршами Павла Тичини. До цього  вони ж зробили камерну оперу «Стус: Перехожий». І ось “МУР їде в тур” який крім Вінниці зможуть побачити глядачі ще у щонайменше 18 містах.

А якщо ви хочете більше дізнатися  про письменників доби «розстріляного відродження» та зануритись в атмосферу будинку “Слово”, ще тиждень у кінотеатрі SmartCinema триває показ стрічки Тараса Томенка — «Будинок “Слово”. Нескінченний роман». Що цікаво, трейлер до стрічки створив засновник проекту МУР Олександр Хоменко.

Попередня публікаціяУ Вінниці після реконструкції готові прийняти пацієнтів 70 ліжок Клінічного центру термічної травми і пластичної хірургії обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова
Наступна публікаціяЕлегантність та комфорт: жіночі кеди PUMA у повсякденному житті