У Кінотеатрі «Родина» з 09 травня по 22 травня буде демонструватись стрічка Тараса Томенка — «Будинок “Слово”. Нескінченний роман». Це драматична історія українських письменників доби «розстріляного відродження», українських літераторів зібрали під одним дахом, для того, щоб примусити працювати на систему.

Історія заснована на реальних подіях. Фільм став продовженням документальної стрічки Тараса Томенка, «Будинок “Слово”», який вийшов у 2017 році й у 2018-му отримав премію «Золота дзиґа».

«1927. Радянська Україна. За наказом Сталіна у Харкові збудовано кооперативний будинок «Слово». Найвидатніших українських письменників заселяють у комфортні квартири. Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника та тотальний контроль над процесом творчості з метою створення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму та не кожен з письменників погоджується оспівувати культ Сталіна. Неочікувано для мешканців будинку «Слово» до них підселяють нікому не відомого молодого письменника Володимира Акімова. Хто він? Ніхто не знає. З його появою в будинку «Слово» починають розгортатися дивні події, про що й досі мовчать його стіни. Історія заснована на реальних подіях».

«Над цим проєктом я зі своєю командою працював понад 10 років. І це було не даремно. Це довга і непроста дорога повернення письменників “розстріляного відродження” із небуття. Спочатку я зробив документальний фільм “Будинок “Слово”. Пам’ятаю, як тоді, 8 років тому, глядачі відкривали для себе всесвіт української культури, як спрагло долучалися до імен забутого українського письменства 20–30-х років.

Після виходу картини з’явилася велика кількість культурних ініціатив — ставилися вистави, робились опери, проводились літературні читання, записувались рок-альбоми, перевидавалися книжки, відкривались мистецькі резиденції в самому будинку “Слово”. Дійсно, неймовірну силу має кінематограф!

Але настав час, коли український глядач має побачити ігровий фільм “Будинок “Слово”. Нескінченний роман”. Це найважча наша артилерія, котра не залишить ворогу шансів», — говорить режисер стрічки Тарас Томенко.

Попередня публікаціяУ Вінниці скоро відновлять роботу атракціону «Сюрприз» в центральному парку
Наступна публікаціяУ Вінниці сьогодні буде ясна погода