У Вінниці планують змінити правила перейменування територіальних об’єктів у межах громади. Зокрема, нову назву об’єкт зможе отримати лише після громадського обговорення, а перейменування здійснюватимуть не раніше ніж через один рік після закінчення воєнного стану, за винятком випадків деколонізації.

Згідно з проєктом рішення Вінницької міської ради, зміна назви об’єкта має відбуватися не раніше ніж через 15 років після останнього перейменування, за винятком вимог, встановлених законодавством України.

Територіальні об’єкти, що мають історично усталені назви, не підлягають перейменуванню.

Об’єктам можуть присвоювати імена фізичних осіб не раніше ніж через рік після смерті цієї особи. Якщо у фізичної особи, ім’я якої пропонується присвоїти об’єкту, є родичі, додається їхня письмова згода на присвоєння імені.

Імена фізичних осіб присвоюються об’єктам з метою увічнення пам’яті про осіб, які зробили вагомий внесок у боротьбу за незалежність України, захист її територіальної цілісності, розбудову Української держави або здійснили визначний героїчний вчинок чи видатне трудове досягнення, проявили мужність і відвагу під час виконання військового, службового або громадянського обов’язку.

Щодо громадських обговорень, то участь у них можуть брати фізичні та юридичні особи, а також громадські об’єднання, які не є юридичними особами і місце проживання (місцезнаходження) яких зареєстровано на території Вінницької міської територіальної громади.

На громадське обговорення подаються звернення, які пройшли обговорення та експертну оцінку на засіданні Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки Вінницької міської територіальної громади. Детальніше про організацію обговорення та інші деталі проєкту рішення можна прочитати [ТУТ](#).

Відповідний проєкт рішення мають прийняти на сесії міської ради.

Попередня публікаціяВійськового з Вінниччини Головнокомандувач ЗСУ нагородив “Золотим хрестом”
Наступна публікаціяНа Вінниччині вшанували бійців спецпідрозділу «КОРД»