У небі над Україною помітили пасажирський літак. Соціальні мережі активно обговорюють, що це був Boeing 777, що здійснював — рейс Москва-Анталія.

Зауважується, що літак увійшов у повітряний простір Харківської області і рухався у напрямку до Бахмута. Умови воєнного конфлікту роблять таку ситуацію малоймовірною і дуже ризикованою для пілота. Тому фахівці не виключають можливості, що програма відстеження польотів повітряних суден просто відмовила через втручання радіоелектронних засобів боротьби.

Помилка в програмі через дії РЕБів

Попри це, літак і його рух було помічено на радарі.

“Умови воєнного конфлікту роблять такі події малоймовірним. Ймовірніше, що сталася помилка в програмі, оскільки у цьому регіоні працює велика кількість радіоелектронних борців. Це найбільш ймовірне пояснення. Флайтрадар — це програма, яка збирає інформацію з усього регіону, і у цьому районі активно використовуються радіоелектронні засоби боротьби та інше обладнання”, — пояснив експерт з авіаційного права Андрій Гук.

Погана погода — не виправдання

У період воєнного конфлікту вже були випадки, коли пасажирські літаки увіходили в повітряний простір України на заході країни. Пілоти намагалися обійти грози, входячи на територію України.

“У цьому випадку таке значне відхилення від маршруту малоймовірне з погодних причин. Треба мати на увазі, що мова йде про настільки значну грозу, яка в цей час просто не була характерною для цього району. Це дуже малоймовірно”, — додав експерт.

Літають безпечними маршрутами

Експерт підкреслив, що пілоти цивільної авіації країни-агресора мають визначені маршрути, такі як над Ростовом.

“Проте таке відхилення, як напрямок до Бахмута, малоймовірне. Скоріше це була помилка в програмі через вплив військової техніки та радіоелектронних борців, які діють в тому районі. Це найбільш ймовірне пояснення”, — підсумував Андрій Гук.
Попередня публікаціяВ Україні здорожчають бензин, алкоголь та цигарки
Наступна публікаціяВінничани зможуть безплатно перевірити свої родимки. Де і коли?