Авторка законопроєкту народний депутат з Вінниччини Лариса Білозір розповіла, про нові можливості демократії на місцевих рівнях. Зокрема, тепер у кожній громаді обов’язково мають бути впроваджені такі форми, як загальні збори, громадські ініціативи та експертиза, бюджет участі та інші.

Лариса Білозір«Важливий крок до народовладдя на місцевому рівні зроблено! 317 голосами народні депутати підтримали у другому читанні наш з колегами законопроєкт №7283 щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування.

Конституційна більшість підтримала тепер вже Закон! Останній етап – підпис Президента.

Як авторка цього законопроєкту №7283 я переконана, що його прийняття сприятиме забезпеченню прав українців на безпосередню участь у місцевому самоврядуванні, розвитку громадянського суспільства та участі громадян у процесах ухвалення рішень на місцевому рівні.

Нині побутують думки про те, що законопроєкти, які посилюють демократію, не на часі, але це далеко не так! Війна не закінчилася поразкою як нам пророкували на «третій день» вторгнення, значною мірою завдяки й тому, що протистояти ворогу допомагають інструменти демократії та громадянське суспільство», – розповідає Лариса Білозір.

За словами народного депутата, цей закон покликаний зміцнити зв’язок між органами місцевого самоврядування та жителями, роблячи їх співпрацю більш ефективною та відкритою.

Що ж змінить цей закон?
  • Чітко визначено поняття “житель”. Це означає, що внутрішньо переміщені особи (ВПО) зможуть брати участь у розв’язанні питань, які стосуються їхнього життя в громадах, де вони проживають.
  • Закріплено перелік форм участі жителів у місцевому самоврядуванні. Тепер у кожній громаді обов’язково мають бути впроваджені такі форми, як загальні збори, громадські ініціативи та експертиза, бюджет участі та інші.
  • Деталізовано процедуру проведення цих форм участі.
  • Введено обов’язок розробки та ухвалення статутів громад до 2027 року.
  • Забезпечено участь молоді з 14 років у вирішенні питань на рівні місцевого самоврядування.

«Впевнена, що цей закон має всі шанси стати потужним інструментом для розвитку місцевого самоврядування, навіть у наші непрості часи!», – підкреслила Лариса Білозір.

Попередня публікаціяЗахисника з Луки-Мелешківської Дениса Гладченка нагородили відзнакою Головнокомандувача ЗСУ “Золотий хрест”
Наступна публікаціяПогода у Вінниці 12 травня