Війна, що охопила нашу країну, змінює наше сприйняття минулого та вимагає переосмислення історичних подій, відмови від нав’язаних російських наративів. Як у багатьох інших країнах світу, Україна тепер також переглядає свої підходи до вшанування подій минулого.

У радянський період День Перемоги святкувався 9 травня. Однак з часом українське суспільство переглянуло цей підхід. Згідно з указом Президента України, тепер 8 травня у нашій країні відзначається як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (1939-1945 роки). І 9 травня ставиться на місце для відзначення Дня Європи.

Чому світ обрав дату 8 травня?

Світ обрав дату 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні через історичні обставини, пов’язані з оголошенням капітуляції Німеччини. Німецьке військове командування підписало акт капітуляції у Реймсі 7 травня 1945 року, але він набув чинності лише 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом. Того ж дня уряди США, Великої Британії та Франції офіційно оголосили про це.

Проте, Радянський Союз святкував День Перемоги 9 травня. Це було пов’язано з тим, що на момент набуття чинності акту капітуляції в Москві було на дві години більше, ніж у середньоєвропейському часі, і саме о 01:01 9 травня 1945 року. Крім того, Сталін не бажав, щоб капітуляція вважалася офіційною у Реймсі, тому церемонія вторинного підписання капітуляції відбулася у передмісті Берліна, що також вплинуло на святкування Дня Перемоги.

Таким чином, українське визначення святкування Дня пам’яті та перемоги 8 травня відображає події, які відбулися на міжнародному рівні, згідно з історичними фактами та міжнародними протоколами. Тоді як День Європи, який також відзначається 9 травня, відзначає історичну пропозицію об’єднати виробництво вугілля й сталі Франції та Німеччини, що стала відправною точкою для створення Європейського Союзу.

Попередня публікація«Краще подумай про дітей»: Що варто знати про спілкування з ветеранками
Наступна публікаціяВолодимира Гройсмана оголосили в розшук