Рецептом смачної домашньої ковбаси поділився відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко, а також поділився секретами приготування.

Домашня ковбаса – це страва просто неймовірне задоволення, яким варто насолоджуватися не лише під час свят, а кожного разу, коли з’являється бажання щось смачне підсмажити. Ви можете обрати рецепт зіньківської ковбаси з кров’ю або класичний рецепт запеченої ковбаси зі свинини та салом.

Як вибрати м’ясо на ковбасу

Щодо вибору м’яса для ковбаси, найкраще взяти задню частину чи свинячу лопатку. Вони добре поєднуються з салом і гарантують смачний результат. Також можна використати ошийок, але він містить багато жиру, тому додавати сало до нього не потрібно. Вирізка жиру має мало салоїдної тканини, тому не рекомендується використовувати її для ковбаси.

Перед готуванням ковбаси краще трохи зачекати, щоб м’ясо краще нарізалося. Пара годин у морозильній камері буде достатньою.

Скільки сала потрібно додати в ковбаску

Щодо кількості сала, на півтора кілограма м’яса рекомендується взяти 100 г сала. Така пропорція забезпечить соковитість і відмінний смак ковбаси. Якщо ви бажаєте, щоб ковбаса була дуже жирною, можна додати більше сала – приблизно 150-200 г. Пропонується не виключати сало з рецепта, оскільки це може призвести до сухості ковбаси.

Як випікати ковбасу

Під час приготування ковбаси варто дотримуватися режиму “верхній і нижній обігрів” і регулювати температуру. Почніть з 160 градусів, потім підніміть температуру до 180 градусів, і на останні 15 хвилин готуйте при 200 градусах. Такий режим дозволить випарувати зайву вологу, рівномірно приготувати м’ясо, і ковбаса на завершальному етапі буде мати привабливу золотаву скоринку.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ДОМАШНЮ КОВБАСУ
Інгредієнти:
  • 1,5 кг свинини
  • 100 г сала
  • 1 головка часнику
  • 1 ч.л. солі
  • ½ ч.л. перцю
  • 200 мл молока
  • 2 м свинячої оболонки
Покроковий рецепт:

Наріжте 1,5 кг свинини та 100 г сала дрібними кубиками. Очистьте головку часнику та пропустіть його через прес.

Змішайте мʼясо, сало та часник, приправте їх ½ ч.л. перцю та 1 ч.л. солі, перемішайте та залийте 200 г молока.

Увімкніть духовку і розігрійте її до 160 градусів. Промийте оболонку під проточною водою та надіньте на спеціальну насадку мʼясорубки для ковбаси. Почніть начиняти ковбасу.

Наповнюйте ковбасу, не щільно трамбуючи мʼясо. Коли наповните її всім мʼясом, завʼяжіть кінці оболонки на вузол.

Розкладіть ковбасу на застелений пергаментом деко, закручуючи її. Проколіть ковбасу зубочисткою на відстані 4-5 см кожен прокол.

Випікайте ковбасу 30 хвилин при температурі 160 градусів, потім підніміть температуру до 180 градусів і продовжуйте випікати ще 30 хвилин. Підніміть температуру до 200 градусів і запікайте 15-20 хвилин до утворення золотавої скоринки.

Подають ковбасу гарячою або коли вона повністю охолоне. Смакує вона однаково чудово.

Попередня публікаціяЗодіакальний гороскоп на суботу
Наступна публікація«Форум здоров’я родини» Спеціальної Олімпіади України пройшов у Вінниці