Генетика має вплив на тривалість життя людини, але здоровий спосіб життя може компенсувати цей вплив на понад 60%. Це підтверджують результати дослідження, опублікованого в журналі BMJ Evidence-Based Medicine за даними The Guardian.

Упродовж 13 років науковці з Медичної школи Чжецзянського університету в Китаї та Единбурзького університету в Шотландії аналізували дані майже 354 тисяч осіб, з яких близько 25 тисяч померли протягом цього періоду.

Всі учасники були розділені на три генетично детерміновані категорії тривалості життя: довгу (20,1%), середню (60,1%) та коротку (19,8%), а також на три категорії за способом життя: сприятливий (23,1%), проміжний (55,6%) та несприятливий (21,3%).

Вчені використовували показники полігенного ризику для аналізу генетичних варіантів та визначення загальної генетичної схильності до довшого або коротшого життя, а також врахували інші фактори, такі як куріння, споживання алкоголю, фізична активність, статура, харчування та сон.

Результати показали, що люди з високим генетичним ризиком короткої тривалості життя мають на 21% більше ймовірностей померти раніше, ніж ті, у кого цей ризик низький. Також виявлено, що особи з нездоровим способом життя мають на 78% більше ризику передчасної смерті, незалежно від їхнього генетичного ризику.

Попередня публікаціяПатріотизм і навички: У Вінниці відбувся I етап дитячо-юнацької гри «Сокіл»
Наступна публікаціяКоманда “Вінниця” здобула перемогу в чемпіонаті України з баскетболу