У 2023 році в Україні на кір захворіли 65 осіб, що в шість разів перевищує показник 2022 року, коли зафіксовано лише 11 випадків захворювання. За три місяці 2024 року в Україні зареєстровано 23 випадки захворювання на кір, тоді як за аналогічний період минулого року — 9 випадків.

Захворювання на кір виявлені у 11 регіонах України:

  • Одеській (6 випадків),
  • Вінницькій та Київській (по 3),
  • Хмельницькій, Чернігівській і м. Київ (по 2),
  • Волинській, Тернопільській, Рівненській, Львівській та Івано-Франківській (по 1).

Кір є одним з найбільш заразних інфекційних захворювань: 9 з 10 невакцинованих осіб ризикують захворіти після контакту з хворим. Найбільш вразливі до інфекції діти, які не отримали щеплення. Час від інфікування до появи симптомів становить 10-12 днів, після чого можуть з’явитися симптоми, такі як висока температура, слабкість, сухий кашель, діарея та блювання. Серед ускладнень кору — пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні ускладнення, які можуть призвести до інвалідності та смерті.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, кожна дитина має отримати дві дози вакцини проти кору, паротиту та краснухи — у 12 місяців та у 6 років. Ці щеплення є безплатними й допомагають сформувати специфічний імунітет проти цих захворювань або полегшити перебіг хвороби й уникнути серйозних ускладнень. Оскільки ліків проти кору не існує, щеплення є єдиним засобом захисту від цього захворювання.

Головною причиною спалахів кору є низький рівень охоплення профілактичними щепленнями. Останній спалах кору в Україні відбувався у 2017-2019 роках, під час якого померла 41 людина, у тому числі 25 дітей. Наразі епідемічна ситуація з захворюванням на кір в Україні залишається під контролем, але через недостатнє охоплення щепленнями населення існує ризик зростання випадків захворювання.

Попередня публікаціяКонцерт Руслани, вистави та комедії: добірка дозвілля на вихідні 26-28 квітня
Наступна публікаціяПерше місце: Вінниччина в лідерах за податками на доходи та нерухомість