До Всеукраїнського Дня Психолога, вінницький психолог Дана Мороз, яка веде авторську колонку експерта на сайті Vinnytsia Press Point, підготувала для наших читачів важливу і корисну публікацію. Цього разу мова йде, про панічні атаки.

За словами Діани Мороз, через багато факторів, зокрема повномасштабне вторгнення, панічні атаки стали реальністю, як для дорослих, так і для дітей. Щобільше, щорік статистика збільшується.

Що таке панічна атака і які її головні симптоми?

Панічна атака –  страшне явище, яке знайоме дуже багатьом людям. Після повномасштабного вторгнення в нашу країну, це явище масово ввійшло в життя українців, як дорослих, так і дітей.

Але саме тим людям, хто ніколи не переживав в житті панічну атаку (ПА) іноді важко зрозуміти або й навіть повірити тим, кому відважно бореться з таким лютим та підступним ворогом.

ПА – дуже нестерпне відчуття надзвичайно сильного неконтрольованого панічного жаху без конкретних причин. Ті люди, хто хоч раз пережив панічну атаку, не сплутають її ні з чим іншим.

Ці нетривалі, але інтенсивні епізоди, які викликають дуже сильний страх(справжню паніку) та викликають фізичні симптоми, що змушують вас думати, що ви помираєте просто зараз, хоча по факту ніякої загрози немає і від жодної атаки ніхто не вмер, але в момент атаки ваші відчуття такі реальні, що навіть знаючи цю інформацію, це взагалі не діє та не допомагає.

ПА завжди несподівані та виснажливі, потужні та паралізуючі, під час яких ваше серце калатає та створюється відчуття гострої нестачі кисню. Такі напади виникають раптово, без попередження, і що найважче – без чіткого тригера. Панічні атаки вночі під час сну — також поширене явище.

Напади паніки може бути одноразовим(це якщо вам пощастило звісно), але більшість  переживають повторні епізоди.

Атака розвивається раптово і зазвичай досягає свого піка протягом 10 хвилин. У більшості випадків напад паніки припиняється протягом 20-30 хвилин, рідше триває до години.

Найчастіші симптоми панічних атак, це:
  • сильне серцебиття
  • біль у грудях
  • порушення дихання або відчуття задухи
  • сильне тремтіння
  • відчуття дезорієнтації
  • підвищене потовиділення
  • нудота
  • відчуття запаморочення
  • оніміння або поколювання в різних частинах тіла
  • озноб чи припливи

і найстрашніше:

  • страх померти, втратити контроль над собою або збожеволіти
Як позбутися Панічних Атак?

Лікування панічних атак можливе і навіть необхідне. Воно включає психотерапію, застосування медикаментів, корекції способу життя. Але багато людей страждають цією недугою і навіть не розуміють та не знають, що з ними відбувається.

Дев’ять кіл пекла людей з панічними атаками

Кожна людина, яка пережила панічну атаку, ставить собі питання: це кінець чи лише початок?

Адже коли вперше з вами трапляється панічна атака, важко зрозуміти, що відбувається, бо здається, що ти просто вмираєш, задихаєшся або просто божеволієш. І здається, що смерть уже поруч і жити залишилося зовсім недовго. Та потім інтенсивність нападу починає зменшуватись і з’являється смутна надія, що все нарешті закінчилося. Але на жаль, часто це лише початок.

У 90% людей хоча б раз у житті був напад панічної атаки. Близько 40% людей періодично відчувають панічні атаки. Але тільки у 5 % людей формується тривожний розлад, коли панічні атаки стають регулярними з постійним страхом за своє здоров’я, що перетворює ваше життя на пекло.

І тоді починається саме “цікаве”. Біганина по 9 колам “пекла”. Давайте я вам покажу, який надважкий шлях проходить людина, яка стикнулась з цим страшним для неї явищем.

1 коло

  • Самостійна спроба справитись з панічними атаками. Завжди невдала.

2 коло

  • Виклики швидкої. Завжди безрезультатно. Адже питання не у швидкій медичній допомозі, а тривалому лікуванні.

3 коло

  • Кардіолог/ендокринолог. Тут все вірно, адже потрібно виключити інші захворювання.

4 коло

  • Невролог

5 коло

  • Антидепресанти. Тут все вірно. Але з першого разу, зазвичай, люди невідповідально ставляться до їх вживання, тому починають терапію знову і знову.

6 коло

  • Повторні кола (див.коло 4)

7 коло

  • Клініка неврозів.

8 коло

  • Повторні напади через час.

9 коло

  • Психолог чи психотерапевт. І це коло найважливіше.

Не всі люди проходять кола в тому порядку, який ми описали. І не всі проходять 9 кіл, але 2-3 кола проходять кожен із них. Це 100%.

І бігаючи цими колами, люди втрачають цілі статки. І знаєте чому? Тому що не можуть знайти причини. І тут проблема не в грошах. Найцінніше це роки життя, проведені у в’язниці без стін за “гріхи, яких не скоювали”

Тому знайте, що при правильному розумінні та підході терапія тривожних станів може бути дуже швидкою та ефективною. І ви раз і назавжди забудете про панічні атаки.

Але слід зазначити, що медикаментозне лікування – обов’язкове.

Чи є якась інструкція по самодопомозі при ПА та за потреби допомоги іншому?

В нашій країні побільшало людей, які пережили жахіття війни. І напад паніки може спровокувати будь-що: думки, спогади, різкі звуки чи дії.

В реаліях сьогодення, навколо нас багато стресогенів. І коли будь-яка людина починає хвилюватись(а хвилюються українці постійно), мозок відмовляється адекватно реагувати на ситуацію і дії можуть бути некерованими.

Що ж робити в ситуації нападу панічної атаки і як самостійно собі допомогти?

Під час нападу паніки симпатична нервова система людини активується, а парасимпатична навпаки вимикається, тому для повернення балансу працює все, що підключає когнітивну частину мозку, а також тілесні практики.

При атаці використовуйте заспокійливі дихальні вправи: вдих через ніс, видих через рот або концентруйтеся на повільних вдихах і видихах, рахуючи до п’яти.

Зверніть увагу: намагайтеся не вживати алкоголь чи сигарети, щоб зменшити занепокоєння, оскільки це може сприяти погіршенню психічного здоров’я під час атак.

Спробуйте зосередитись на своїх відчуттях тут і зараз, з’їжте м’ятну цукерку, жувальну гумку.

Точка паніки розташована між підмізинним пальцем та мізинцем, тому розтирайте її.

Що робити, якщо ви стали свідком панічної атаки?
  • Для початку спробуйте заспокоїти людину та емоційно підтримати. Попросіть вдихати глибоко та максимально повільно видихати, адже глибоке дихання може зменшити симптоми паніки під час нападу.
  • Запропонуйте людині «заземлитися», тобто сісти в комфортну позу для неї, так, щоб ноги міцно та впевнено стояли на землі.
  • Не потрібно обіймати, особливо чужу вам людину, це недоречно, тому що почуття безпорадності людини, її пасивність тільки збільшується, а стан регресу заважає почуватись нормально. Та і людина може неадекватно відреагувати на фізичний контакт. Враховуйте це.
  • Коли людині стало легше, переконайтесь, що Ваша допомога більше не потрібна.
  • Не проходьте повз, якщо бачите, що людині потрібна допомога. Адже ми маємо допомагати та підтримувати один одного.
Попередня публікаціяНа Вінниччині розшукують зниклого хлопчика
Наступна публікаціяКоли у Вінниці розпочнуться літні канікули