Прийнята ініціатива Міністерства ветеранів щодо спрощеної процедури надання статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців і військовослужбовиць стала важливим кроком у розв’язанні проблеми, повідомляють в Міністерстві ветеранів.

Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України цей процес став ускладненим, а в деяких випадках набуття статусу займало до 8 місяців та більше. Як наслідок, особи з інвалідністю та родини загиблих мали обмежений доступ до пільг та послуг, гарантованих державою.

Згідно з нововведенням, статус можна буде отримати у 30-денний термін двома способами:
  • у паперовій формі через ЦНАП незалежно від місця проживання
  • в електронній формі через е-кабінет порталу Дія або єдиного державного реєстру ветеранів війни (наразі електронний продукт у розробці).

Особам, які мають намір отримати статус, потрібно буде подати заяву з відомостями, необхідними для надання статусу. Збір відсутніх документів не буде обов’язком ветерана, ветеранки чи родин загиблих, але завданням компетентних органів, які матимуть право витребувати повний пакет документів від уповноважених органів або посадових осіб.

Міністерство ветеранів разом з Міністерством цифрової трансформації ще дороблюють електронний формат подачі заяви на встановлення статусів. Технічна можливість отримання статусів “в один клік” з’явиться найближчим часом.

На першому етапі е-заява буде доступна для військовослужбовців сектору безпеки та оборони, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, а також сімей загиблих Захисників і Захисниць цих категорій. Процедура звернення через ЦНАП вже діє для всіх категорій, включаючи захисників-добровольців, представників волонтерських організацій та інших цивільних осіб, які стали на захист держави та отримали інвалідність внаслідок війни.

 «Мінветеранів зібрав всю проблематику щодо отримання статусів і Уряд наразі зробив перший крок до спрощення процедури. Ми почали вибудовувати екосистему повернення від військового до цивільного життя і один з її елементів – шлях пораненого: що далі, куди йти, як довго і з чим.

Повернення починається із статусу, що дає право ветеранам та ветеранкам, родинам загиблих на отримання державних гарантій, пільг та послуг, а отримання статусу — залежить від швидких, якісних та комфортних процедур. Не ветеран або член родини полеглих Героїв має ходити і доводити, що він є УБД, особою з інвалідністю, чи що саме в цій родині є загиблі військовослужбовці, а держава, через інтегровані системи, зобовʼязана це підтвердити.

І так повинно бути по всіх напрямах ветеранської політики: чіткі, прості, зрозумілі алгоритми дій для всіх. Над цим працюємо, далі буде більше спрощень та можливостей, в першу чергу, через диджиталізацію процесів», — зазначив виконувач обов’язків Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Попередня публікаціяЗавтра, 20 квітня, свято Похвали Пресвятої Богородиці, які традиції та чого не варто робити
Наступна публікаціяРеформа шкільного харчування: Клопотенко презентував новий збірник рецептів для шкільних їдалень